Aurland:

Minerydder satt inn i søket etter Christoffer (29)

Christoffer Lysne Elgåen har vært savnet i snart tre uker. Nå er Sjøforsvaret satt inn i søket.

ANTATT OMKOMMET: Christoffer Lysne Elgåen (29) er antatt omkommet etter å ha falt i fjorden. Foto: Arne Veum / Aurlendingen
ANTATT OMKOMMET: Christoffer Lysne Elgåen (29) er antatt omkommet etter å ha falt i fjorden. Foto: Arne Veum / Aurlendingen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siste sikre observasjon av Elgåen ble gjort fredag kveld 9. oktober, da han gikk hjemover etter å ha besøkt noen venner. Da familien ikke fikk kontakt, meldte de ham savnet den påfølgende mandagen.

Kort tid etter ble 29-åringen mobiltelefon funnet i det bratte terrenget som strekker seg ned mot Aurlandsfjorden. Det er antatt at han har falt i fjorden og er omkommet. Politiet etterforsker dødsfallet som en ulykke.

Venter på resultatene

Både politi, Røde Kors, brannvesen og et stort antall frivillige søkte i dager og uker etter Elgåen i den dype Aurlandsfjorden i Aurland kommune i Vestland. Også nærliggende fjorder har blitt undersøkt.

BISTÅR: KNM «Hinnøy» er satt inn i søket etter Christoffer Lysne Elgåen (29). Foto: Sjøforsvaret
BISTÅR: KNM «Hinnøy» er satt inn i søket etter Christoffer Lysne Elgåen (29). Foto: Sjøforsvaret Vis mer

Fjorden, som måler 500 til 600 meter enkelte steder, har imidlertid gjort søket vanskelig. En ROV, et såkalt undervannsfartøy, har heller ikke klart å lokalisere 29-åringen. 20. oktober ble det derfor sendt en anmodning fra lensmannskontoret om hjelp fra Forsvaret.

Seint torsdag ettermiddag kom minerydderen KNM «Hinnøy» seilende inn fjorden, og har gjennom kvelden og natta søkt med sonar over et stort område.

I SØK: Sjøforsvaret avbildet under søket på Aurlandsfjorden torsdag. Foto: Aurland Røde Kors
I SØK: Sjøforsvaret avbildet under søket på Aurlandsfjorden torsdag. Foto: Aurland Røde Kors Vis mer

- Vi venter på resultatene. Dette må behandles, og vi vet ingenting før utpå ettermiddagen, sier tjenestestedsleder Knut Arne Klingenberg i politiet til Dagbladet.

Marinen har blant annet søkt i områder der det er beregnet at strømningene i fjorden har gått, med undervannsfarkosten «HUGIN». Dette er det samme verktøyet som fant en av de åtte omkomne etter helikopterstyrten på Svalbard i 2017, opplyser Sjøforsvaret.

- Vi tenker spesielt på familien i denne situasjonen, sier skipssjef på KNM «Hinnøy» Kristian Nikolaisen.

- Vil prøve alt

Den siste uka er det bare noen frivillige som har vært ute med båt og gjort overflatesøk på fjorden, og den organiserte leteaksjonen med politi, brannvesen og Røde Kors, er avsluttet.

FANT MOBIL: Et stort antall frivillige, samt politi, Røde Kors og brannvesen, har lett etter 29 år gamle Christoffer i Aurlandsfjorden. Bildet er tatt like ved stedet der 29-åringen mobiltelefon ble funnet i vannkanten. Foto: Arne Veum / Aurlendingen
FANT MOBIL: Et stort antall frivillige, samt politi, Røde Kors og brannvesen, har lett etter 29 år gamle Christoffer i Aurlandsfjorden. Bildet er tatt like ved stedet der 29-åringen mobiltelefon ble funnet i vannkanten. Foto: Arne Veum / Aurlendingen Vis mer

Om også Sjøforsvarets søk blir resultatløst, skal det den første helgen i november arrangeres en felles øvelse for Røde Kors i Sogn og Fjordane, som vil ta for seg fjordbassenget.

- Om også det blir resultatløst, er det ikke så mye mer vi får gjort. Men vi vil prøve ut alt og se hva vi greier nå som vi har Forsvaret her, sier Klingenberg.

- Mye følelser

Elgåen var et kjent fjes i den vesle bygda ved Aurlandsfjorden med knappe 2 000 innbyggere, og søket etter ham har derfor engasjert lokalbefolkningen stort.

I tillegg til jobben 29-åringen hadde i Teknisk etat i kommunen, var han også med i brannkorpset de siste åra.

- Det er spesielt, annerledes og det blir mange følelser. Jeg har vært med på mange redningsaksjoner og hendelser, men det blir mye mer følelser når vi nå leter etter en av våre egne, har brannsjef Reihardt Anders Sørensen i Aurland fortalt til Dagbladet tidligere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer