26 JULI: Minhaj Gedi Farah (7 mnd) var først skrekkens eksempel fra hundersnøden på Afrikas horn. Nå gir han verden håp etter at det ble kjent at det går bedre med den underernærte gutten. Foto: AP/Schalk van Zuydam/Scanpix
26 JULI: Minhaj Gedi Farah (7 mnd) var først skrekkens eksempel fra hundersnøden på Afrikas horn. Nå gir han verden håp etter at det ble kjent at det går bedre med den underernærte gutten. Foto: AP/Schalk van Zuydam/ScanpixVis mer

Minhaj (7 mnd) gir verden håp - beseiret sultdøden

Skrekkbildet som først ble symbolet på elendigheten har blitt et symbol om håp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De skrekkelige bildene av lille og svært underernærte Minhaj Gedi Farah gikk verden rundt som det tragiske symbolet på den verste hundersnøden på 60 år, men nå viser det seg at den sju måneder gamle gutten kan bli et symbol om håp.

For bare 11 dager siden var Minhaj Gedi Farah for svak til å gråte og så ut til å bli blant de mer enn 29 000 barna som har dødd av hungersnøden på Afrikas horn.

Håp Nå sier leger at den sju måneder gamle gutten tilsynelatende er ute av livsfare til tross for at han fremdeles er alvorlig underernært, melder nyhetsbyrået AP.

På 11 dager har vesle Minhaj gått opp fra 3,2 kilo til 3,8 kilo. Dette er fremdeles langt under hva han bør veie, men er en stor forandring fra da han ble tatt hånd om av et feltsykehus i Dadaab i Kenya.

- Han er i stabil tilstand og gjør fremgang, sier lege John Kiogora i Den internasjonale redningskomiteen, som har behandlet Minhaj.

Moren Asiah Dagane kan smile igjen.

- Han har ikke noen problemer sammenlignet med dagene som har gått. Nå sover han mesteparten av natta, og når han våkner, er han sulten og vil ha melk, sier hun og gir babyen et kyss.

Skrekkhistorier Men andre foreldre er mindre heldige. Det kommer skrekkelige historier fra Afrikas horn om foreldre som har tatt utenkelige valg om hvilke av barna som skal være med på reisen fra Somalia, og hvilke som skal etterlates under trær for å dø.

Nyhetsbyrået AP skriver at opptil fire barn som har prøvd å ta seg til Dadaab i Kenya fra Somalia har omkommet av sult den siste tida.

Mens Minhajs mor kunne feire at det endelig går bedre, måtte Muhumed Surow begrave sin ett år gamle datter Liin, som døde av underernæring natt til i går etter at familien hadde klart å komme seg til flyktningleiren i Dadaab.

- Jeg trodde ikke jeg ville miste barnet når jeg kom til dette landet. Jeg sa til meg selv at Kenya er et fredelig land, sier Surow til AP.

GIR HÅP: Sju månder gamle Minhaj Gedi Farah. Foto: AP/Jerome Delay/Scanpix
GIR HÅP: Sju månder gamle Minhaj Gedi Farah. Foto: AP/Jerome Delay/Scanpix Vis mer