Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mini-USA i Kosovo

De amerikanske soldatene i Kosovo har sin egen Burger King å gå til når de blir sultne. Supermarkedet får varene fløyet inn fra fedrelandet. Et eget mini-USA har vokst fram bakom piggtrådgjerdene. Og her er det bare grønne dollarsedler som teller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før dekket bugnende hveteåkre åsen øst for Urosevac. Nå er det amerikanske flagget plantet og en amerikansk småby har vokst opp, omringet av Kosovos tyngst væpnede armé. Inne tilbys soldatene alt fra hamburgere til raffinert undertøy.

- Komfortable soldater blir bedre soldater, sier oberstløytnant Kevin McClung. Han er nestkommanderende for den amerikanske brigaden i Kosovo og rår over KFOR-styrkens største leir, største ildkraft og beste velferdstilbud til soldatene.

Når de er sultne kan de spise gratis i en av tre matsaler. Er hjemlengselen ekstra stor, står Burger King klar med hamburgere og chips.

- De er nesten like gode som hjemme, kommenterer Joshua før han setter tennene i en Wopper.

Om kort tid får Camp Bondsteel også Kosovos eneste Pizza Hut.

I kaffebaren er det trengsel. Ikke bare på grunn av utvalget i ulike varme drikker, men også på grunn av den smellvakre, kosovoalbanske kvinnen Rezhai Arjeta bak baren.

Får ikke alkohol

Det soldatene ikke får, er alkohol. Øl, vin og brennevin er bannlyst for amerikanske soldater i utlandet.

- 18-åringer som får øl har en tendens til å bli idioter, forklarer kaptein Loran Doane, presseoffiser og veteran fra Golfkrigen.

- Da jeg sa til foreldrene mine at jeg skulle til Kuwait, trodde de det lå nede ved Dallas, forteller Doane.

Flyr inn varer

Kaloriene er det lett å bli kvitt om man går inn for det. To fullt utstyrte treningsstudioer står til disposisjon. Og for soldater som ikke liker å trene, står bibliotek, internettkafé, kino med fire visninger daglig og tv-stuer til disposisjon.

Men Camp Bondsteels største attraksjon er supermarkedet med varer fløyet direkte inn fra USA. I butikken titter ukrainske soldater på stereoanlegg, amerikanske Kime prøver nye joggesko og noen unge soldater fniser ved hyllene med bikinier og raffinert undertøy.

Butikken er åpen for alle KFOR-soldater og har en omsetning på 18 millioner kroner i måneden.

I Camp Bondsteel godtas bare amerikanske dollar, ikke tyske mark som i resten av Kosovo.

- Jeg har ikke tillatelse til å si hva hele denne operasjonen koster, og jeg vet ikke hvor lenge vi må være her. Vi arbeider for å gjøre oss selv overflødige, men det avhengiger av at serbere og albanere tar seg sammen, sier oberstløytnant Kevin McClung.

Krigsarsenal

Det er ikke velferden som koster mest, men krigsmateriellet som står til KFORs disposisjon i Camp Bondsteel.

Langs åsryggen som før krigen var hveteåkre, står et 20-tall apacher, andre angrepshelikoptre ladet med tungt skyts og transporthelikoptre. Inne i den 360 000 kvadratmeter store leiren står tanks, pansrede biler i rekker lange som fotballbaner.

- Dette får deres general Torstein Skiaker til sin disposisjon når han får KFOR-kommandoen, sier kaptein Doane.

USA har 5300 soldater i Kosovo, fordelt på 70 ulike poster i den amerikanske sonen av Kosovo.

USA har ansvaret for grensa mot Sør-Serbia, et område med en stor albansk minoritet. De har opplevd flere ganger at albansk gerilja, med baser inne i Serbia, har tatt seg ulovlig inn i Kosovo.

I Camp Bondsteel er det er hjertelig forhold mellom amerikanerne og tidligere UCK-soldater, nå omdannet til Kosovo Protection Corps - et slags sivilforsvar.

- De lærer oss litt om våpnene sine, sier menig Young, mens han ivrig følger innføringen i Kalashnikov-geværets finesser.

Bygde by

Camp Bondsteel er omgitt av voller av jord og bulldosere arbeider fortsatt med å planere ut åkrene for å bedre sikten. Leiren er snart ferdigbygd, og elektrikerne Duane, Dalton og Keith fra Texas feirer sin avskjed med Bondsteel hos Burger King.

- Hell, vi bygde en by på under ett år. Det er jeg stolt av, fastslår Duane, som nå skal hjem til familien og gå litt på jakt.

Dalton hadde aldri vært utenfor USA før han kom til Kosovo i fjor høst for å bygge Bondsteel.

- Jeg var ikke redd. Jeg driver tross alt med rodeo hjemme, sier han.

ET JAFS AV AMERIKA: Melvin og Joshua valgte Burger King framfor en av de tre matsalene med gratis mat. - Burgerne er nesten like gode som hjemme, sier Joshua.
SVETTE KARER: Burgerfettet skal jo forbrennes - og proteinet bli til svulmende muskler.