- Minimal sjanse for intelligent liv på andre planeter

Sier britisk studie. Uenig, sier Knut Røed Ødegaard.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Er du en av dem som er helt sikker på at det må finnes liv i verdensrommet? Ettersom verdensrommet er så uendelig stort, virker det kanskje usannsynlig at det bare skulle finnes intelligent liv her på jorda.

En ny studie viser imidlertid at sannsynligheten for at det finnes intelligent liv andre steder, er svært liten, skriver forskning.no.

Poenget i studien er at selv om det skulle vise seg å finnes andre planeter lik jorden, vil intelligent liv trolig ikke rekke å utvikle seg før livet på planeten forsvinner.

Professor Andrew Watson ved University of East Anglia i England har utarbeidet en matematisk model, som er publisert i tidsskriftet Astrobiology Magazine.

Han har regnet seg frem til at sannsynligheten for evolusjonen på jorden, bare var 0,001 prosent.

Fire utviklingstrinn
Ifølge Watson er mennesket et resultat av fire evolusjonære utviklingstrinn. Det første trinnet var opprinnelsen av encellede bakterier omtrent en halv milliard år etter at jorden ble dannet. Det andre trinnet var utviklingen av flercellet liv, noe som skjedde omtrent en milliard år etter at de første encellede bakteriene oppsto.

På neste trinn, en milliard år senere, utviklet funksjonelle livsformer seg, mens på det fjerde trinnet, enda en milliard år senere, utviklet det seg intelligente livsformer med evner til å kommunisere.

Det tok altså nesten fire milliarder år fra jorden oppsto til det første intelligente livet hadde utviklet seg.

KAN LETE ETTER LIV: Spørsmålet om det finnes liv ute i verdensrommet, opptar mange mennesker. Slik ser NASA for seg Terrestrial Planet Finder Inteferometer, et romobservatorium som skal finne ut mer om planeter utenfor vårt eget solsystem. Illustrasjon: NASA
KAN LETE ETTER LIV: Spørsmålet om det finnes liv ute i verdensrommet, opptar mange mennesker. Slik ser NASA for seg Terrestrial Planet Finder Inteferometer, et romobservatorium som skal finne ut mer om planeter utenfor vårt eget solsystem. Illustrasjon: NASA Vis mer

- Denne utviklingen er et resultat av en rekke usannsynlige tilfeldigheter, sier professor Watson til Astrobiology Magazine.

Watson estimerer sannsynligheten for en evolusjon lik jordens som produktet av sannsynligheten for at hvert av trinnene inntreffer. Han anslår at sannsynligheten for at ett trinn skal inntreffe, er 10 prosent, noe som gir en sannsynlighet på 0,001 prosent for en total evolusjon.

Kappløp med tiden

For virkelig å drepe håpet om at det finnes intelligent liv andre steder, påpeker studien at utviklingen av intelligent liv på jorden var et kappløp med tiden.

Ifølge studien vil solen etter hvert begynne å stråle sterkere enn den gjør i dag, og med dette ødelegge jordens biosfære. Når dette skjer, vil alt liv dø.

Mens det er rundt fire milliarder år siden de første encellede bakteriene oppsto, vil alt liv kanskje være utryddet om bare én milliard år. Man kan altså si at intelligent liv oppsto relativt sent i forhold til den tiden liv har mulighet til å eksistere på planeten.

- Det at intelligent liv oppstod så sent i biosfærens levealder, gjør at vår evolusjon var svært usannsynlig. Hadde intelligent derimot utviklet seg tidlig i biosfærens historie, kunne vi lettere forestille oss at noe slikt kan skje også på andre planeter, kommenterer professor Watson.

- Nei, det er intelligens der ute

- Minimal sjanse for intelligent liv på andre planeter

Norges mest kjente astronom, Knut Jørgen Røed Ødegaard, lar seg ikke overbevise av den britiske studien.

Tvert om er han helt sikker på at det finnes intelligent liv på andre planeter. Og at det er langt vanligere enn vi tror.

- Jeg er ikke helt overbevist alt som står i den studien. Her deler jeg ikke hans oppfatning. Det er faktisk mange ting som tyder på at det må være intelligent liv andre steder. På jorda oppstod primitivt liv flere ganger da planeten var ung. Det viser hvordan liv alltid tvinger seg frem. Og selv om det tok relativt lang tid før det ble intelligent på jorda, kan nettopp det være særegent for vår planet, sier han.

Mange beboelige kloder

Røed Ødegaard mener derfor det er mer enn håp om intelligent liv der ute. Hvor intelligent kan diskuteres.

- Jeg tror uansett vi ville blitt imponert om vi kom til en planet med 30 meter lange dinosaurer, sier han.

Han sier alternative verdner finnes i store mengder. Med dagens teknologi klarer vi knapt å oppdage dem.

- Til nå har vi funnet 273 eller 274 planeter utenfor vårt solsystem. Av disse er to i en beboelig sone i forhold til stjernen. Men problemet er at vi bare kan oppdage de planetene som strengt tatt er for nære sine stjerner til å være beboelige. Det finnes mange, mange fler, sier han.

FINNES DET LIV DER UTE? Bilde av den såkalte potetgullgalaksen.
SMARTINGENE ER DER Knut Jørgen Røed Ødegaard er unegig med den britiske studien.
USANNSYNLIG: Evolusjonen på jorda var en konsekvens av en rekke usannsynlige tilfeldigheter, mener professor Andrew Watson.