Minimumsdemokratene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Demokrati: «Markedsøkonomiens moralske begrunnelse er at den forutsetter frie valg og fravær av tvang». I siste nummer av Samtiden forsvarer Civita-leder Kristin Clemet markedsliberalismen. Tittelen er ganske enkelt «Forsvar for det frie marked». Høyresidens ideologer er ikke lenger på offensiven. Finanskrisen endrer det politiske klimaet. Ikke bare banker går over ende i våre dager, nyliberalismen er i ferd med å gå ideologisk konkurs.

Den økonomiske krisen skyldes en demokratikrise. Demokratikrisen er skapt av høyresidens internasjonale offensiv for å frigjøre kapitalister, banker og næringsliv fra politisk styring. Resultatet har ikke bare vært mer makt til markedet, og mindre til det politiske demokratiet. Viktigere enn noen annen lærdom vi kan trekke av finanskrisen er denne: Altfor mye makt er blitt samlet på altfor få hender.

Den utgaven av markedsøkonomien som har fått utfolde seg de siste tiåra, baserer seg slett ikke på «fravær av tvang». Den forutsetter tvert imot en sterk grad av tvang, gjennom at de som eier mye kapital i større grad enn før kan pådytte resten av samfunnet sin vilje. Den forutsetter også at færre mennesker har frie valg, fordi markedsliberalismen har styrket arbeidsgivernes styringsrett på arbeidsplassene og svekket de folkevalgtes makt over næringslivet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer