Miniskjørtet frifunnet

«Voldtekt handler om vold, ikke om sex», skriver Dagbladets Sissel Benneche Osvold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JEG HADDE EN NABO som uten å nøle dro den gamle vitsen om at hvis en kvinne blir voldtatt, er det smarteste hun kan gjøre å legge seg bakover og bare nyte det. Det holdt å si sånn før disse 70-tallsfeministene som seinere ble så håpløst gammeldagse, begynte å sette vold mot kvinner på dagsordenen for at ingen lenger skulle kunne legge skylda på voldtektsofferet når det var bevist at mannen hadde forgrepet seg. Langsomt begynte vi å nærme oss opplysningstida der menns seksuallyst ikke lenger var en rå naturkraft som ikke lot seg temme, hvis den først ble vekket. Holdninger løsnet fra sementen. Det var ikke lenger sikkert at kvinner hadde skylda hvis de ble voldtatt iført miniskjørt og øyensverte.

INFORMASJONEN SATT riktignok langt inne hos politi og dommerstanden, i hovedsak menn, som ristet vantro på hodet når gråtende ofre innrømmet at de hadde både permanentkrøller og høye hæler da mannen forgrep seg. Og fortsatt kunne advokatene boltre seg som rabiessyke ildere i offerets tidligere vandel, noe som førte til at damer med fortid, de som hadde hatt flere kjærester og som frivillig var blitt med hjem til tiltalte for å ta en øl, fikk sitt gode navn og rykte ødelagt for livstid. Men gradvis ble tonen en annen. Kvinner torde si fra. Noe skjedde som handlet om kvinners rett til å bestemme over sin egen kropp.

TIL SLUTT etterlyste Stortinget økt kompetanse om voldtekt i hele rettsapparatet og strengere straffer for å styrke rettssikkerheten til voldtektsofrene. Vi hadde fått bistandsordningen. Politiet fikk rett til å anmelde overgripere i husbråksaker også når kvinnen ikke torde anmelde. Vi fikk økt oppmerksomhet og kompetanse om seksualiserte overgrep mot barn. Vi fikk også kontroversielle lovforslag om uaktsom voldtekt, hvis overgriperen burde skjønt at offeret sa og mente nei. Nå har Dagbladet vist at lagdommerne og advokatene i denne instansen ikke lenger herjer med kvinnene, men tror dem, uavhengig av hvordan de var kledd. Likevel er kanskje den viktigste innsikten at voldtekt handler om vold, ikke om sex.

DERMED ØKER også antallet anmeldte voldtekter. Årsaken kan være at det begås flere voldtekter, men også kvinnens økte forventning om å få sin rett når hun anmelder. Ifølge en statistikk fra Krisesentersekretariatet er antallet domfellelser sunket med 2,5 prosent de siste fire åra, enda anmeldelsene er nesten fordoblet de siste ti åra. Vi vet at antallet gjengvoldtekter av unge jenter øker, og at noen av de yngste jentene ikke tør gå til anmeldelse av redsel for at mor og far skal få vite det.

INTERNETT er det nye sjekkestedet for menn på jakt etter jentunger. Og når jentene ikke overskuer hva nettkontakt med fremmede menn kan føre til, nytter det neppe å overføre ansvaret til skolen, slik vi pleier når det moderne livet byr på nye utfordringer. For fortsatt er voldtekt jenters ansvar i den forstand at de må vite å passe seg. Professor Unni Wikan ble rystet over lettkledde norske kvinner da det ble kjent at 65 prosent av voldtektsanmeldte i Oslo var menn med innvandrerbakgrunn. Jeg blir mest rystet over mennene. Ikke sant, gutter?