- Minister bløffet for å redde ekteskapet

Tidligere utenriksminister Johan Jørgen Holst ga kona Marianne Heiberg feilaktig ære for Oslo-prosessen i et forsøk på å redde ekteskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det kommer frem av Odd Karsten Tveits bok «Krig og Diplomati, Oslo-Jerusalem 1978-96» som snart kommer ut, melder Aftenposten. NRK-journalisten Odd Karsten Tveit forteller i boka om store konflikter mellom ekteparet Holst og Heiberg, og de tre andre i forhandlingsgruppen, Terje Rød-Larsen, hans kone Mona Juul og Jan Egeland.

Både Johan Jørgen Holst og Marianne Heiberg er nå døde. Holst døde i januar 1994, mens Heiberg døde av hjerteinfarkt 25. desember i fjor.

Konflikten i Oslo-kanalen oppstod like før pressekonferansen i UD 30. august, der det for første gang skulle offentliggjøres at Norge hadde drevet hemmelige forhandlinger med Israel og den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO.

Daværende statssekretær Jan Egeland reagerte på at Heiberg, som ikke hadde vært sentral i Oslo-avtalen, skulle delta på pressekonferansen. Holst avfeide Egeland, og på pressekonferansen ga han kona samme status som Mona Juul, som hadde vært svært sentral i prosessen. Juul, Egeland og Rød-Larsen reagerte også på at Holst reduserte innsatsen til Egeland og Røed-Larsen.

- Skandaløs pressekonferanse

Like før pressekonferansen skal det ha kommet til konfrontasjon mellom partene. I boken forteller Tveit at medlemmene av forhandlingsgruppen møttes, og at Røed-Larsen ble så sint at han forlot de andre. Han, Juul og Egeland mente Holst forsøkte å ta æren for et gruppearbeid, og alle - også folk i UD-systemet - mente noen måtte ta dette opp med Holst. Men ingen turte.

Til slutt var det Røed-Larsen som måtte ta den ubehagelige samtalen med utenriksministeren.

- Johan Jørgen, jeg har noe alvorlig å si deg. Denne pressekonferansen var skandaløs. Det er stor avstand mellom faktiske hendelser. Det vil bli skrevet hundrevis av bøker om dette, og du må tenke på din plass i historien og ikke på morgendagens oppslag, skal Rød-Larsen ha sagt.

KONFLIKT: De tre andre medlemmene i Oslo-kanalen var sterkt kritiske til at utenriksminister Johan Jørgen Holst ga kona Marianne Heiberg så mye ære for Oslo-prosessen. Her hilser PLO-leder Yassir Arafat på Heiberg ved ankomsten til en middag på Akershus slott i 1993. Foto: Gunnar Lier/ Scanpix
KONFLIKT: De tre andre medlemmene i Oslo-kanalen var sterkt kritiske til at utenriksminister Johan Jørgen Holst ga kona Marianne Heiberg så mye ære for Oslo-prosessen. Her hilser PLO-leder Yassir Arafat på Heiberg ved ankomsten til en middag på Akershus slott i 1993. Foto: Gunnar Lier/ Scanpix Vis mer

Brøt ut i gråt

Ifølge boken ble Holst på dette tidspunktet svært alvorlig, og mens tårene begynte å trille fortalte han at ekteskapet med Heiberg holdt på å gå i stykker. Kona ville reise til Amerika for å arbeide og ta sønnen deres med seg. Hun følte ektemannen hadde satt henne utenfor, og Holst ville gjøre alt godt igjen.

Etter møtet gikk Holst med på å forsøke å endre på intrykket han hadde gitt. I et intervju med Harald Stanghelle i Aftenposten i 1993 forsøkte Holst å avkrefte inntrykket av at avtalen hadde vært et familieforetagende.