Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Minister for det meste

- I dag har det vært mye artig, sa Aud-Inger Aure da jeg intervjuet henne under en middag med blandaball av sei med flesk og kålrot på City varehus i Kristiansund. Det var blitt kjent at hun skulle bli justisminister, og det var hennes siste dag som ordfører på Nordmøre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagen etter var ikke den nye justisministeren til stede under Bondevik-regjeringens første statsråd på Slottet fordi hun hadde migrene. Og seinere har det ikke vært mye artigheter. Som justisminister er Aud-Inger Aure sjef for et departement som fyller 12 etasjer i regjeringskvartalets høyblokk, uten å få plass til den store Utlendingsavdelingen. Jobben hennes er ikke bare krevende, den er umulig. De fleste krav som stilles til justisministeren har lite eller ingenting med hennes egentlige ansvarsområder å gjøre.

  • Da hun var ny i jobben, satt Aure oppe til langt på natt og leste søknader om politisk asyl og opphold på humanitært grunnlag i Norge. Hun hadde satt seg fore å myke opp asylpolitikken, og visste dessuten at dette var et av de områdene der hun oftest ville bli stilt til ansvar. Men asyl- og innvandringspolitikk handler minst om lov og rett, og mest om humanistiske verdier og holdninger. Hvor mange og hva slags mennesker fra hvilke land som skal få slippe inn i Norge, er rene politiske vurderinger regjeringskollektivet gjør, men som justisministeren må forvalte og forsvare.
  • I vinter er Aud-Inger Aure så mange ganger blitt anklaget for manglende handlekraft overfor voldsutviklingen og ransbølgen i Oslo at hun fra Stortingets talerstol nylig utbrøt at hun er mektig lei det. Jeg skjønte godt hennes utbrudd. Storbykriminalitet har lite med strafferammer, domstolskø og politiressurser å gjøre, og mest med helt andre ting: Med sosiale spenninger, endringer i kultur- og samfunnsforhold, med alkohol og narkotika. Men det er justisministeren som må svare for kriminalitetsutviklingen, ikke statsrådene med ansvar for sosialpolitikk og oppvekstvilkår.
  • Da hun ble sykmeldt, sto hun midt oppe i arbeidet med stortingsmeldingen om Schengen-avtalen. Den vil handle om hvordan Norge skal ordne grensekontrollen mot EU-land, og det er utenriksministeren som legger premissene og trekker opp rammene. Men det er justisministeren som må file på de konkrete detaljene og stå i front når den politiske opposisjonen plager regjeringen med dens akilleshæl.
  • Hvis hun ikke var blitt sykmeldt, hadde Aure nå vært på vei til Antarktis. Det ville vært en lang og kald reise for å bli orientert om klimaforskningen i polområdene på den sørlige halvkule. Når statens kontor for samordning av Norges interesser i polområdene sorterer under Justisdepartementet, er det for å markere norsk jurisdiksjon over områder vi har historisk hevd på. Men ut fra våre aktiviteter her, kunne Polaravdelingen like gjerne ligget under Miljøvern- eller Forskningsdepartementet.
  • Staten startet med å ta seg av lov og rett. Ut fra den lovgivende virksomhet springer de sentrale spørsmål i politikken. Derfor ble Justisdepartementet snart et multidepartement, etter at det som et av de seks første departementene ble opprettet i 1814. Justisdepartementet er ikke bare stort, men også svært mangfoldig, og med mange konflikter og problemer fra andre statsråders ansvarsområder på ministerens bord.
  • Hadde Aud-Inger Aure holdt seg frisk, og hadde hun selv kunnet bestemme justisministerens dagsorden, hadde hun kanskje satt seg inn i soningsforholdene ved Ila landsfengsel og sikringsanstalt, som Dagbladet har hatt kritiske reportasjer om sist uke. For Kristelig Folkepartis tidligere kvinnepolitiske leder, som tok juridisk embetseksamen etter at hun fylte 50 år, er sterkt engasjert i rettssikkerhetsspørsmål. Dessuten er det blant Justisdepartementets egentlige oppgaver å vokte rettssikkerheten.
  • Men selv en justisminister med god helse og alle kreftene i behold, tvinges til å sette rettssikkerheten ned på prioriteringslista så lenge voldsutviklingen er et ukentlig tema i Stortinget og samtlige medier. Til tross for at det ikke er så mye hun kan gjøre med voldsutviklingen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling