Minister for Nord-Irland holder krisemøter

Belfast (NTB-Reuters): Den britiske ministeren for Nord-Irland, Mo Mowlam, hadde i dag krisemøter med ansvarlige for sikkerheten i området etter blodig helg som truet med å kjøre den vanskelige fredsprosessen i grøfta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mowlam understreket at det «forkastelige og hensynsløse drapet» på en protestantisk geriljaleder inne i et fengsel med strenge sikkerhetstiltak og det påfølgende hevndrapet på en tidligere IRA-leder ikke skal få velte arbeidet med å skape fred i provinsen.

Men hun innrømmet at Nord-Irland står foran noen vanskelige dager ettersom både ytterliggående protestanter of katolske utbrytergrupper fra IRA har kastet vrak på våpenhvilen som hovedorganisasjonene har fått gjennom.

- Det som skjedde i helgen var skadelig og meningsløst. Det var et angrep på vår felles fremtid og en stygg påminnelse om alt som vi forsøker å legge bak oss, skriver Mowlam i en artikkel i avisen The Sun.

Det var pro-britiske lojalister som skjøt ned og drepte en tidligere IRA-mann utenfor et hotell i Belfast lørdag. Dette drapet var en hevn mot drapet på en av deres egne ledere, ekstremisten Billy Wright. Han ble drept av IRA-fanger inne i Maze-fengselet, som er preget av spesielt strenge sikkerhetstiltak.

Tre medlemmer av den ytterliggående Irlands Nasjonale frigjøringshær INLA ble mandag formelt siktet for drapet på Wright. De tre meldte seg selv etter drapet lørdag, opplyste en polititalsmann.

Wright var en av lederne for den protestantiske halvmilitære gruppen Ulsters Frivillige Styrke (UVF). De tre som nå er siktet for drapet på ham, er alle medlemmer av INLA, som går imot våpenhvilen og fredssamtalene mellom Storbritannia og den forbudte irske republikanske hær IRAs politiske fløy Sinn Fein.