Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Minister frykter lønnspress

VIKERSUND (Dagbladet): Kommunalminister Ragnhild Queseth Haarstad frykter at AF-splittelsen kan få følger for moderasjonslinjen og det inntektspolitiske samarbeidet. - Den kan føre til at det blir vanskeligere å videreføre en slik linje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Queseth Haarstad ble kjent med splittelsen i AF under Senterpartiets landsstyremøte på Vikersund i går. Hun presiserer at hun som regjeringsmedlem ikke har til hensikt å tukle med organisasjonsfriheten og lønnsforhandlingene. Det er partenes ansvar. Som kommunalminister må hun likevel gjøre seg tanker om hvilke følger en slik rendyrket interesseorganisasjon kan få. Dersom liv og helse står på spill som følge av en arbeidskonflikt, vil det bli hennes jobb å iverksette tvungen lønnsnemnd.

Hun regner med at splittelsen kan føre til frustrasjon blant de gjenværende foreninger og forbund i AF.

- Hvis resultatet blir at den ene organisasjonen etter den andre hopper av moderasjonslinja, kan vi i en kortvarig periode se frustrasjon hos dem som blir igjen. Men i lengden er vi alle tjent med moderate lønnsoppgjør.

- Jeg har dessuten vanskelig for å tro at arbeidstakerne kan ha så mye å vinne på å danne en slik rendyrket akademikerorganisasjon, sier Queseth Haarstad. Hun viser til at legenes gullkantede lønnsoppgjør skyldtes prekær legemangel.

- Men vi har ikke for få tannleger, ikke for få ingeniører og ikke for få jurister. De vil neppe utløse fare for liv og helse om de setter seg ned og streiker en dag eller to.

Hele Norges coronakart