Minister-havari med «Quinden»

STAVANGER (Dagbladet): Først brakk masta, så stoppet motoren - og statsråd Olav Akselsen drev plutselig hjelpeløst på havet om bord i seilskuta «Quinden».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Svært ubehagelig, men det var ikke dramatisk, beroliger skipper Olav Akselsen.

- Båten slingret mye, og vi var redde for at masta skulle slå i propellene eller inn i skutesida. Derfor ba vi om assistanse, forteller Akselsen.

Først kom cabincruiseren «Lady Uanita» til og fikk kastet over slepet.

- «Quinden» tok inn litt vann, men det var aldri noe dramatikk, forteller styrmann Bjørn Vidar Evjen på redningsskøyta «Nils Aure».

«Nils Aure» kom fram til havaristen midt på dagen i går. «Quinden» kom i trøbbel ved Bloksene på det åpne havområdet Sletta nord for Haugesund, omtrent der «Sleipner» gikk ned.

Olje- og energiminister Olav Akselsen hadde med seg kona Astrid og fire venner da båten hans fikk problemer. Akselsen førte sjøl båten fra Langevåg på Bømlo til Sagvåg på Stord.

Oppgitt Akselsen

Ifølge Evjen på «Nils Aure» er det ingen ting som tyder på at statsråden har utvist dårlig sjømannskap.

- Trebåten hans er gammel, uhell kan oppstå. Ellers gjorde han vel alt riktig, men han var jo litt oppgitt over det som hadde skjedd, forteller Evjen.

«Nils Aure» slepte «Quinden» fram til Langevåg på Bømlo. Der bestilte Akselsen kranbil som løftet den knekte masta ned på dekk. Seinere førte han båten hjem til Stord.

Akselsen og vennene hadde vært på Sildajazz-festivalen i Haugesund og var på tur nordover da masta brakk. Været var brukbart, men det er alltid sjøgang og tøft over Sletta.

- Kanskje så det dramatisk ut for andre, men vi hadde full kontroll. Dessverre kom jeg borti dieseltilførselen, og motoren stoppet. Vi var ikke i havsnød, jeg har seilt under mye tøffere forhold enn dette, sier Akselsen.

«Quinden» tok ikke inn mye vann.

- Han behøvde ikke hjelp til å lense båten, det klarte de sjøl med spann, opplyser Evjen.

Han forteller at Olav Akselsen er medlem av Kystpatruljen, derfor slipper han å betale noe for bistanden.

- Kanskje han kan hjelpe redningsselskapet med noen millioner, så er vi fornøyde, flirer Frp-velger Evjen.

Hans lidenskap

- Jeg fikk jo autografen hans, og han var en grei og behersket kar. Båten er nok snart god som gull igjen, mener Evjen.

Treskuta «Quinden» er Akselsens lidenskap, og farvannet rundt Stord kjenner han godt.

TRESKUTE: «Quinden» er bygd i 1937, og Olav Akselsen har eid den i 15 år. Båten er hans lidenskap. - Dessverre var masta råtten, men snart er skuta klar for seiling igjen.