Minister i motvind

Navn: Siri BjerkeAlder: 42Yrke: Miljøvernminister

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Du får en knalltøff jobb, sa Guro Fjellanger da hun overleverte kontornøkkelen til sin etterfølger sist vinter.

Siri Bjerke smilte sitt forsiktige smil og sa ikke stort til denne oppmuntringen. Så hadde hun da også selvtillit nok til å gå ned til buende gasskraftmotstandere og snakke med dem da regjeringen Stoltenberg viste seg på slottsbakken for første gang.

Dessuten het det om lederen av Arbeiderpartiets utredningssekretariat at hun hadde goodwill fra miljøaktivister å tære på da hun ble tildelt uriasposten i det kabinettet som kom til makt på grunn av gasskraftsaken.

Bellona syntes for eksempel at hun hadde gjort en god jobb i den betente saken rundt atomavfallet på Kola mens hun var statssekretær i UD. De var også villige til å glemme at hun var feig i Nikitin-saken og aldri framførte Norges kritikk på en måte som rammet russerne.

Nå er det frost i den vinden som blåser. Nå roper Bellona-folket «klimabanditter» etter Bjerke og hennes statssekretær Stein Lier-Hansen.

Han som ble hentet ned fra Direktoratet for naturforvaltning i Trondheim for å bardunere regjeringens rovdyrpolitikk. Og som har gitt Siri Bjerke en rekke gode argumenter å spe på med når hun møter bygdenes sinte sauebønder. Slikt hjelper lite i gasskraftsaken.

For der drives Bjerke fra skanse til skanse. Regjeringen var nemlig ikke på trygg rettslig og miljømessig grunn da utslippstillatelsen ble omgjort. Det såkalte Frischsenteret, som var tenkt å være regjeringens viktigste kilde i saken, åpner for samme konklusjon som Statistisk sentralbyrå: To norske gasskraftverk vil sannsynligvis øke CO-utslippene i Europa.

Bjerke opplever de samme politiske problemene som sin forgjenger Fjellanger, med visse motsatte fortegn.

Fjellanger var opptatt av miljøpolitikk og var svakere i politisk strategi. Den politiske strategien er ment å være varemerket til Arbeiderpartiets skoleflinke, yngre garde. Så får det heller være med miljøpolitikken. Den passer best for regjeringer som opplever politisk framgang og er langt mindre salgbar i motvind.

Derfor har Siri Bjerke bruk for all den kunnskapen hun har ervervet seg.

Årvoll-jenta er født inn i «familiepartiet». Hun er datter av LOs tidligere sjeføkonom Juul Bjerke, og broren hennes heter Rune. Hun kan virke svak i argumentasjon og i politisk retorikk. Men hun er skarp som et barberblad og særdeles utholdende. Og når miljøaktivistene etter neste mannjevning ser etter nærmeste tv-lampe eller nærmeste vannhull, så sitter Siri Bjerke på kontoret sitt og jobber.