VAR USIKKER: Næringsminister Vince Cable (t.v.), som her lytter mens statsminister David Cameron taler for ansatte i Arbeids- og innovasjonsdepartementet, var slett ikke sikker på at en LibDem/Tory-koalisjon var det beste for Storbritannia. Foto: Leon Neal/AFP/Scanpix
VAR USIKKER: Næringsminister Vince Cable (t.v.), som her lytter mens statsminister David Cameron taler for ansatte i Arbeids- og innovasjonsdepartementet, var slett ikke sikker på at en LibDem/Tory-koalisjon var det beste for Storbritannia. Foto: Leon Neal/AFP/ScanpixVis mer

Minister røpet regjerings- angst i hemmelige samtaler

LibDem-toppen Vince Cable avslørte sine innerste tanker - i samtaler med Gordon Brown.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Cable og Brown snakket ifølge opplysninger The Times har hentet inn sammen flere ganger i timene før Brown annonserte at han trakk seg, og David Cameron kunngjorde at Storbritannia får sin første koalisjonsregjering siden 1945.

I dagene før kunngjøringene var Vince Cable på tråden med Brown så ofte som to ganger daglig.

Og Cable, nå næringsminister i regjeringen Cameron, sa klart ifra at han ikke ønsket at Liberaldemokratene  og De konservative skulle regjere sammen.

En LibDem/Tory-koalisjon var siste utvei, gjorde Cable det klart.

FryktToryene står tradisjonelt milevis ifra LibDem på flere kjernesaker, som forholdet til Europa, økonomi- og innvandringspolitikk, og Cable var redd avstanden var for stor.

Det er kjent at Nick Clegg, nå visestatsminister, også var i dialog med Brown til tett opp til regjeringskunngjøringen.

«Politiske samtaler som ikke førte fram», var den offisielle versjonen.

HADDE SAMTALER: Gordon Brown hadde hemmelige samtaler medLibDem-toppen helt til det siste. Også Nick Clegg betrodde seg for Brown. Brown besøkte Adam Smith-høgskolen i Kircaldy i Skottland på torsdag, hvor studenter og lærere tok hamblidt imot. Foto: Derek Blair/AFP/Scanpix
HADDE SAMTALER: Gordon Brown hadde hemmelige samtaler medLibDem-toppen helt til det siste. Også Nick Clegg betrodde seg for Brown. Brown besøkte Adam Smith-høgskolen i Kircaldy i Skottland på torsdag, hvor studenter og lærere tok hamblidt imot. Foto: Derek Blair/AFP/Scanpix Vis mer

Men Clegg uttrykte også bekymring om regjeringen han nå er en del av.

Lekkasjer fra samtalene viser at Clegg sa han var redd et LibDem/Tory-samarbeid ville føre til en medlemsflukt fra partiet,av samme årsaker som Cable erkjente overfor Brown.

PressmiddelSamtidig brukte flere høytstående LibDem-folk Labour-samtalene som pressmiddel overfor toryene, for å styrke partiets i utgangspunktet klart underlegne posisjon.

Dette gjorde at Labour helt til det siste trodde på et samarbeid.

Partiledelsen satte også opp et siste liten-møte mellom Cable og Labour-finansminister Alistair Darling.

Og spillet, som varte helt fram til Brown og Cameron kom med sine kunngjøringer, har kostet - på begge sider. Flere framtredende Tory-MPer er ifølge The Times irriterte over å være blitt holdt utenfor de konkrete regjeringsforhandlingene.

Alex Kear, tidligere LibDem-topp i Worcester, meldte seg ut av partiet i går. Han blir etterfulgt av Alasdair Wood (17).

ENGSTELIG: Nick Clegg var redd regjeringsdannelsen kunne bli upopulær i partiet. Her forlater han 10 Downing Street etter et besøk hos statsminister Cameron. Foto: AP/Tim Hales/Scanpix
ENGSTELIG: Nick Clegg var redd regjeringsdannelsen kunne bli upopulær i partiet. Her forlater han 10 Downing Street etter et besøk hos statsminister Cameron. Foto: AP/Tim Hales/Scanpix Vis mer

Kear har meldt seg inn i De Grønne, og sier han føler seg lurt av Nick Clegg:

Forsvarlig- Partiet har gått med på å vanne ut politikken sin, bare for å få regjeringsmakt, sier en forbannet Kear til BBC.

Nick Clegg går ut og forsvarer regjeringsdannelsen i et intervju med The Guardian i dag.

- Dette var den eneste forsvarlige måten å forholde seg til hva det britiske folk sa da de stemte. En Lib-Lab-koalisjon ville ikke fungert. Den ville også blitt ansett som ugyldig av det britiske folk, cier Clegg.

LibDem og Labour hadde ikke fått flertall, selv i en samarbeidsregjering, og måtte søkt støtte fra småpartier i Skottland og Wales.

BankreformSamtidig annonserer næringsminister Cable at Storbritannia er beredt på å gjennomføre en bankreform uansett hva andre land måtte gjøre. — Banksektoren må godta nye reguleringer for dens virksomhet, og det vil bli gjennomført en omorganisering, sier Cable til Financial Times. Ifølge NTB vil koalisjonsregjeringen sikre at det blir lettere for bedrifter å ta opp lån. Koalisjonsregjeringen vil også vurdere å skille forretningsbanker og investeringsbanker fra hverandre. En slik reform kan bli gjennomført uavhengig av hva andre land gjør, sier Cable. En uavhengig kommisjon skal nå utrede saken, og legge fram sine anbefalinger i løpet av det kommende året.

Næringsministeren varsler samtidig at han i samarbeid med Tory-finansminister George Osborne vil slå ned på grådighet i banksektoren. Det kan bli innført et tak for bonuser, varsler Cable.

VURDERER REGULERINGER: Cable sier også at regjeringen vurderer å innføre bonustak for de britiske bankene - kanskje til glede for denne avisleseren, som tar en pause utenfor Bank of Englands fasjonable lokaler sentralt i London. Foto: REUTERS/Darrin Zammit Lupi/Scanpix
VURDERER REGULERINGER: Cable sier også at regjeringen vurderer å innføre bonustak for de britiske bankene - kanskje til glede for denne avisleseren, som tar en pause utenfor Bank of Englands fasjonable lokaler sentralt i London. Foto: REUTERS/Darrin Zammit Lupi/Scanpix Vis mer