Minister skulle lære elever folkeskikk: - Ble kalt «ludder» og fikk mynter i hodet

Både skoleledelsen og elevrådet legger seg flate etter at Danmarks utdanningsminister Merete Riisager skal ha blitt sjikanert under et skolebesøk torsdag.

PÅ BESØK: Danmarks utdanningsminister Merete Riisager skal ha blitt kalt «ludder» under et skolebesøk i København torsdag. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
PÅ BESØK: Danmarks utdanningsminister Merete Riisager skal ha blitt kalt «ludder» under et skolebesøk i København torsdag. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Danmarks utdanningsminister Merete Riisager, fra partiet Liberal Alliance, var torsdag spesielt invitert til en videregående skole i København, hvor hun skulle diskutere temaet demokratisk dannelse med elevrådet.

Men før Riisager hadde kommet så langt, ble hun møtt av et hundretall elever som hadde stilt seg opp med banner og slagord rettet mot undervisningsministeren.

I et videoklipp gjengitt av TV 2 Lorry kan man se hvordan Riisager blir møtt med hyl og buing når hun, etter et møte med skoleledelsen, går gjennom skolens fellesområde på vei til den planlagte praten om hvordan man snakker til hverandre i et demokrati.

Møtet, som fant sted dagen før kvinnedagen, måtte imidlertid avbrytes etter bare 30 minutter, da flere av de 100 frammøtte elevene ropte «ludder» og kastet mynter etter Riisager, ifølge danske medier.

- Jeg er både pinlig berørt og skuffet over min skole, sier elevrådsformann Henrik Michael Rafn ved Ørestad Gymnasium i København, ifølge DR.

- Rystende

Sokneprest Kathrine Lilleør er leder i rådet for demokratisk dannelse. Hun var med Riisager på besøket, og overfor avisa Altinget beskriver hun situasjonen som «ute av kontroll».

- Det var rystende å oppleve hvordan det gikk mer og mer ut av kontroll. Det ble kastet mynter i hodene våre, og vi ble skubbet til. Det var bare ikke bra, sier Lilleør til avisa som også har snakket med Riisagers rådgiver Poul Nielsen.

RYSTET: Prest og forfatter Kathrine Lilleør. Foto: Jakob Boserup / Ritzau Scanpix
RYSTET: Prest og forfatter Kathrine Lilleør. Foto: Jakob Boserup / Ritzau Scanpix Vis mer

Både han og Lilleør sier ifølge avisa at det i tillegg til den angivelige myntkastingen ble ropt «ludder» etter statsråden.

- Det var voldsomt. Jeg har aldri opplevd en slik stemning før. Det var ikke en trygg situasjon. Det skulle håndteres, men det skjedde ikke, og derfor måtte vi avbryte besøket. Det var skremmende. Protester er helt på sin plass og en viktig del av demokratiet. Det er ikke truende oppførsel og skjellsord. Det ble ropt ludder etter en minister, og det er alvorlig, sier Nielsen til avisa.

Riisager tar fredag opp hendelsen i en oppdatering på Facebook, hvor hun skriver at det ikke finnes noen grunn til å synes synd på henne eller Lilleør.

«Men det bekymrer meg at en slik situasjon kan oppstå. Faktisk bekymrer det meg også når jeg på sosiale medier kan lese meldinger fra voksne som bifaller episoden», skriver hun og fortsetter:

«Uavhengig av politisk posisjon, så handler demokratisk dannelse om å kunne diskutere uenigheter på en fredelig måte. Demokratiet er den beste måten å være totalt uenige på en skikkelig måte - og det må være en integrert del av hverdagen for skoler og utdanning.»

Tordner mot budsjettkutt

Utdanningsministeren skulle møtes av en demonstrasjon fra elevene, som er misfornøyde med nye fraværsregler og pengekutt i videregående skole. Med slagord som «vi er ikke bare tall» og kampropet «ny reform» ble ministeren konfrontert med elevenes syn på den danske regjeringens politikk, som betyr at videregående skoler i landet siden 2016 har vært nødt til å spare to prosent i året.

DEMONSTRERTE: Rundt 100 elever fra Ørestad Gymnasium i København demonstrerte mot utdanningsminister Merete Riisager torsdag. Foto: Wikimedia Commons
DEMONSTRERTE: Rundt 100 elever fra Ørestad Gymnasium i København demonstrerte mot utdanningsminister Merete Riisager torsdag. Foto: Wikimedia Commons Vis mer

- Dere kommer kjørende hit i en stor BMW og en Porsche, samtidig skal vi spare to prosent - som betyr at vi mister åtte medarbeidere. Vi er ikke bare tall, sa en elev som stoppet Riisager på vei opp trappa i skolens fellesområde.

- Nei, det er dere ikke, svarte statsråden før hun ble avbrutt av et nytt spørsmål.

- Hva med lærerne som har mistet jobbene sine?

- Det er slik at uansett om man er leder i en offentlig organisasjon, eller et privat selskap, så hender det at man må stramme inn litt innimellom for å sørge for at pengene rekker til, svarte Riisager før møtet ble avbrutt.

Både skoleledelsen og elevrådet har lagt seg paddeflate etter gårsdagens skandale.

- Dette er ikke slik man oppfører seg som et ungt menneske. Vi unge mennesker har mye på hjertet, og det er ok at det blir vist utilfredshet. Det kom bare ut på en skikkelig dårlig måte. Derfor blir jeg både skuffet og irritert, sier elevrådsleder Rafn videre.

- Ingen god opplevelse

Riisager selv snakket også ut før hun dro fra skolen i går:

- Dessverre synes jeg ikke det har vært en god opplevelse i dag. Vi kom for å diskutere demokratisk dannelse. Jeg har møtt rektor, lærerne og elevene. Jeg skulle også ha møtt elevrådet. Dessverre er det nå en så anspent stemning, at vi ikke kan fortsette besøket. Det er ordentlig irriterende, fordi demokratisk dannelse handler om at man skal kunne diskutere sin utilfredshet, uansett hva det handler om, sa Riisager ifølge TV 2 og la til:

- Det kan ikke ende opp med en situasjon hvor man ikke kan være der. Det er den situasjonen vi har havnet i dag, og det er ergerlig. For den demokratiske samtalen stopper når man ikke kan være i den sammen. Det synes jeg er noe dere skal forsøke å diskutere her.

SOM Å HA INNBRUDD: Marc Gilbert opplevde et mareritt da han plutselig hørte en stemme inne på sin to år gamle datters soverom. Det viste seg at webkameraene og babycallen var hacket. Video: KameraOne Vis mer Vis mer

- Pinlig og uanstendig

Rektor Jonas Lindelof har skrevet et brev til Riisager hvor han beklager på skolens vegne.

- Vi beklager at ministeren valgte å dra, og vi håper at vi får muligheten til å se henne her ute igjen, sier han til Ekstra Bladet.

Avisa viser til uttalelser fra Poul Nielsen, som hevder at Riisager ble kalt ludder, hvorpå Lindelof svarer:

- Hvis det er riktig er det selvfølgelig ugreit, pinlig og uanstendig. Det tar vi full avstand fra.

Han avviser imidlertid påstander om at skolens lærere eller ledelse ikke grep inn da kaoset brøt ut.

- Det stemmer ikke. Selvfølgelig griper vi inn, men vi kan ikke engang gjenkjenne våre elever i denne situasjonen. Vi hadde ikke forestilt oss i vår villeste fantasi at dette var noe elevene kunne gjøre, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer