Minister sparket etter uttalelse om drapssak

Romanias utdanningsminister ble sparket av statsministeren etter en uttalelse i et TV-intervju.

ROMANIA: 15 år gamle Alexandra Macesanu forsvant forrige onsdag. En mann er mistenkt for å ha drept henne. På grunn av nødetatenes trege respons da hun ringte etter hjelp, har flere polititopper blitt sparket. Nå sparkes også utdanningsministeren. Foto: AP Photo/Andreea Alexandru / NTB Scanpix
ROMANIA: 15 år gamle Alexandra Macesanu forsvant forrige onsdag. En mann er mistenkt for å ha drept henne. På grunn av nødetatenes trege respons da hun ringte etter hjelp, har flere polititopper blitt sparket. Nå sparkes også utdanningsministeren. Foto: AP Photo/Andreea Alexandru / NTB ScanpixVis mer

- Jeg lærte å ikke sette meg i en bil med en fremmed, sa Romanias utdanningsminister, Ecaterina Andronescu, i et TV-intervju tidligere denne uka.

Det som i utgangspunktet er et enkelt poeng som sikkert mange foreldre har lært sine barn, kostet Andronescu jobben. Uttalelsen kom i sammenheng med den nå svært kjente bortføringssaken som endte på tragisk vis.

Bortført i bil

Onsdag forrige uke forsvant 15 år gamle Alexandra Macesanu. Hun skal ha forsøkt å haike til sitt hjem i Caracal, skriver BBC. Hun ringte politiet tre ganger, og fortalte at hun hadde blitt slått og voldtatt av en mann som hadde tatt henne med seg i en bil.

Hun ga angivelig politiet detaljer om hvor hun hadde blitt bortført, men politiet tok seg ikke inn på eiendommen hvor de trodde jenta ble holdt fanget, før det hadde gått 19 timer.

I et Facebook-innlegg informerte Romanias statsminister, Viorica Dancila, i går om at utdanningsministeren hadde mistet jobben på grunn av uttalelsen.

- Mangel på forståelse

Dancila skrev at Andronescus' uttalelse om bortføringssaken viser et mangel på forståelse.

- Det er uttalelser som viser mangel på forståelse, det gjelder Caracal-saken og generelt hvordan vi må beskytte barn mot bortføring, vold, overgrep og menneskehandel.

- Det er en uansvarlig holdning, som ikke reflekterer regjeringens posisjon, fortsatte hun.

At sparkingen av utdanningsministeren nådde britiske medier, har fått sine egne overskrifter i rumenske medier. Flere omtaler BBCs artikkel, og påpeker at den på et tidspunkt var den mest leste saken på nettsida. I skrivende stund ligger den på tredje plass over de mest leste sakene.

STATSMINISTER: Viorica Dancila avbildet i midten av juli i år. Foto: AP Photo/Jean-Francois Badias / NTB Scanpix
STATSMINISTER: Viorica Dancila avbildet i midten av juli i år. Foto: AP Photo/Jean-Francois Badias / NTB Scanpix Vis mer

- Ikke en slik person

Andronescu, som skal ha fått vite om statsministerens beslutning via media, sier på sin side at hun ikke hadde som hensikt å legge skyld på offeret eller foreldrene.

- Min intensjon var å si at hvis foreldre ikke forteller dem dette, må vi på skolen ha som en plikt å hjelpe barna å forstå hvordan de skal holde seg trygt unna kriminelle, sier Andronescu ifølge Digi24.

Videre sa hun at det skulle planlegges en kampanje til høsten for å lære barna om slike farer.

- Min intensjon var aldri å anklage Alexandra eller hennes foreldre. Jeg er ikke en slik person.

Saken har vakt enorm oppsikt, og fått konsekvenser for flere ansvarlige i politietaten. Politisjef Ioan Buda, og ytterligere to polititopper, har fått sparken. Også innenriksminister Nicolae Moga har trukket seg, ifølge BBC.

PROTEST: Lys og blomster til minne for Alexandra ble lagt ned på utsiden av innenriksdepartementet lørdag 27. juli. Mange tok del i en protestmars mot håndteringen av denne saken lørdag. Foto: AP Photo/Andreea Alexandru / NTB Scanpix
PROTEST: Lys og blomster til minne for Alexandra ble lagt ned på utsiden av innenriksdepartementet lørdag 27. juli. Mange tok del i en protestmars mot håndteringen av denne saken lørdag. Foto: AP Photo/Andreea Alexandru / NTB Scanpix Vis mer

Tryglet på telefonen

En 65 år gammel mann som var mistenkt for bortføringen, har fortalt politiet at han drepte 15-åringen. Han innrømmet samtidig å ha drept en annen tenåringsjente som hadde vært savnet siden april.

Politiet har funnet menneskelige levninger i den mistenkte mannens hjem. I en uttalelse fra politiet lørdag kom det fram at analysene har funnet den genetiske profilen til en person, Alexandra Macesanu, skriver BBC.

Alexandras familie har lagt ut en transkripsjon på Facebook av det som antas å være jentas trygling om hjelp mens hun ble holdt fanget.

- Vær så snill å bli på linja, jeg er kjemperedd, sier Macesanu angivelig til en politibetjent og gråter.

Dette var under hennes tredje og siste samtale med nødetatene mens hun var kidnappet.

- Jeg kan ikke bli på linja, frøken, jeg har andre som ringer, svarer politiet ifølge en transkripsjon og en lydfil av samtalen.

- Bli der, og en politibil vil helt sikkert komme innen to til tre minutter … Men faen da, ro deg ned, bilen er på vei.

Dette melder Reuters. De har ikke verifisert lydfilene eller transkripsjonen.