NOE ANSTRENGT STEMNING: Forbundskansler Angela Merkel (t.h.) ser ikke spesielt fornøyd ut med at hun må se undervisningsminister Annette Schavan innrømme CV-juks på en pressekonferanse i Berlin. Foto: Reuters / NTB Scanpix
NOE ANSTRENGT STEMNING: Forbundskansler Angela Merkel (t.h.) ser ikke spesielt fornøyd ut med at hun må se undervisningsminister Annette Schavan innrømme CV-juks på en pressekonferanse i Berlin. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Minister tatt i skolejuks: Var ikke doktor likevel...

Den strenge undervisningsministeren hadde selv juksa til eksamen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN/OSLO (Dagbladet): Nå får ikke Annette Schavan lenger lov til å kalle seg doktor.

«Jeg skammer meg», uttalte Annette Schavan (57) for bare to år siden - da forsvarsminister Karl-Theodor zu Guttenberg (42) fikk avslørt at doktorarbeidet hans var avskrift fra ende til annen.

Den unge karrierepolitikeren med de store armbevegelsene måtte nærmest sparkes ut av regjeringen, etter at han i tre uker hadde forsøkt å overleve skandalen. Den gangen befant undervisningsministeren seg blant de mest høylytte kritikerne.

Og siden hun betraktes som en av Angela Merkels ytterst få venner, ble hun samtidig oppfattet som forbundskanslerens egentlige talskvinne i denne saken.

Skadefryden TV-bildene av en åpenbart storfornøyd Angela Merkel, som på mobilen mottar SMS om at Karl-Theodor zu Guttenberg omsider hadde trukket seg frivillig fra regjeringen, er blitt legendariske. Hun rekker telefonen til Annette Schavan, som leser innholdet og bryter ut i det mange mener var en skadefro latter.

De samme plagiatjegerne som i 2011 hadde slått fast at godt 80 prosent av innholdet i forsvarsministerens doktoravhandling var skrevet av fra ulike kilder på nettet, tok i fjor for seg Annette Schavans arbeid. Hun fikk i 1980 doktorgrad på en oppgave med tittelen «person og samvittighet».

Detektivene konstaterte hurtig at grunnleggende regler for sitat fra andre forskere er blitt brutt - og at også Schavan har forsynt seg fra andre, uten å gjøre oppmerksom på dette.

Måtte gå Det etiske rådet ved universitetet i Düsseldorf avsluttet tirsdag en ni måneders seriøs gransking med å erklære Annette Schavans doktorgrad for ugyldig. Da var ministeren selv på reise i Sør-Afrika i forrige uke, og avviste å ha gjort noe galt. Sågar bebudet hun søksmål mot universitetet. Schavans advokater flagget at de kom til å kjøre hardt på formelle feil fra universitetsledelsen.

Men i dag kunngjorde Schavan, på en pressekonferanse sammen med statsminister Angela Merkel, at hun trekker seg som følge av avsløringene - selv om hun fortsatt vil ta saken til retten.

I den tyske regjeringen er Schavan blitt regnet som en nær alliert av statsminister Angela Merkel

Annette Schavan trakk seg allerede i august som nestforkvinne for det kristeligdemokratiske partiet (CDU) - noe de fleste oppfattet som en første konsekvens av pinlighetene med doktorgraden. Hvis hun ikke får medhold i domstolen, er det en stor risiko for at hun også blir fratatt sitt æreprofessorat i katolsk teologi. En så godt som samlet opposisjon i Forbundsdagen krever at Schavan frivillig trekker seg som minister.

FØRSTEMANN UT: Forsvarsminister Karl-Theodor zu Guttenberg (42) fikk avslørt at doktorarbeidet hans var avskrift fra ende til annen. Foto: AFP / NTB Scanpix
FØRSTEMANN UT: Forsvarsminister Karl-Theodor zu Guttenberg (42) fikk avslørt at doktorarbeidet hans var avskrift fra ende til annen. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer