Ministeren er skamfull

Landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen er skamfull over nordmenns oppførsel på handletur til Svinesund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skjærtorsdag er den store handledagen i Sverige for nordmenn på jakt etter billig kjøtt, snus, røyk, cider og sexblader. Landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen har tatt turen over grensen en gang på skjærtorsdag, men aldri mer.

Skamfull

- Jeg ble skamfull over det jeg fikk se på markedsplassen på Svinesund. Det var kaotiske tilstander hvor nordmenn nærmest rev kjøttet ut av hendene på hverandre, sier Bjarne Håkon Hanssen til NTB.

Han feirer påsken på hytta i Skjeberg i Østfold - rett i nærheten av svenskegrensa.

I et påskeintervju med Fredriksstad Blad sier Hanssen at nordmenn gjerne må handle i Sverige og at han ikke har noe behov for å være moralsk vokter.

- Men, fortsetter han; -på markedsplassen i Svinesund selges alt fra sex til koteletter. Jeg skjemmes på nordmenns vegne.

- Jeg oppfattet situasjonen som ubehagelig. Nordmenn oppførte seg som om vi var et folk med lite penger, fra et land hvor kjøtt ikke er tilgjengelig. Jeg og familien trakk oss raskt tilbake til langt roligere tilstander i Gamlebyen i Fredrikstad, utdyper landbruksminister Hanssen overfor NTB.

Turen han snakker om, fant sted for tre år siden.

Kjøtt og sex

Det var både nordmenns oppførsel og selve markedsplassen - hvor det altså selges alt fra koteletter til sex - som fikk landbruksminister Hanssen til å bli skamfull:

- Det hele blir så ekstremt. Plassen er stappfull av nordmenn som strømmer til ulike butikker av mildt sagt varierende kvalitet. Det er noe med summen av hele tilbudet. Her har man liksom prøvd å samle i hop alt det man tror er mangelvarer for oss nordmenn, sier Bjarne Håkon Hanssen til NTB.

Norsk snus

Selv om han skygger Sverige skjærtorsdag, tar Bjarne Håkon Hanssen gjerne med seg familien på tur over grensa andre dager. Den svenskproduserte snusen hans er imidlertid kjøpt i Norge.

- Vi reiser gjerne over grensa. Spesielt hyggelig er det å reise til Strømstad. Det er en koselig by. Men jeg unngår å handle når jeg er over. Da hadde det nok raskt kommet tips til flere redaksjoner, og en slik debatt har jeg ærlig talt ikke behov for å delta i. Tvert om mener jeg at det er fullt mulig å leve godt selv om man handler det man trenger i Norge, sier Hanssen.

Før han understreker:

- Jeg har ikke noe problem med at folk handler i Sverige. Men utslagene slike handleturer gir, kan noen ganger bli veldig ubehagelige.

(NTB)

SKAMFULL: Bjarne Håkon Hanssen kjøper sin svenskproduserte snus i Norge.