- Ministeren lyver

Molde-ordfører Jan Petter Hammerø hevder Anne-Grete Strøm-Erichsen farer med løgn i striden rundt bygging av sjukehus i Molde.

Sint: Høyreordfører Jan Petter Hammerø anklager helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen for løgn. Foto: Erik Hattrem
Sint: Høyreordfører Jan Petter Hammerø anklager helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen for løgn. Foto: Erik HattremVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


MOLDE (Dagbladet): Etter at helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen denne uka gjorde det klart at hun ønsker å utsette byggingen av et nytt sjukehus i Molde, ble det opprørstemning i byen.

Moldes ordfører, Jan Petter Hammerø (H) sparer ikke på kruttet mot statsråden.

- Jeg ber Anne-Grete Strøm-Erichsen gå av. Hun har drevet med løgn og forholder seg ikke til beslutningslinja. Hun overser faget, og går på partiboken når hun nå skal håndtere sykehussaken, sier han til Dagbladet.

Sterke ord
På et allmøte for de sykehusansatte i Molde i går, gikk tillitsvalgte og politikere langt i å antyde at det politiske spillet er både korrupt og fullt av løgner. Foretakstillitsvalgt fra fagforbundet, Knut Ivar Egset, sa til forsamlingen at helseministeren har planlagt å legge ned sykehuset i Molde.

- Jeg vet hva som ble sagt i telefonsamtalen forrige fredag mellom styreleder i Helse Midt-Norge, Kolbjørn Almlid, og helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Der sa ministeren til Almlid: «Molde sykehus skal legges ned og 1200 arbeidsplasser forsvinner», sa Egset til den oppmøtte pressen.

Men overfor Dagbladet avviser Almlid dette:

Anklages: Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Foto: Jo Straube
Anklages: Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Foto: Jo Straube Vis mer

- Det var ikke noen telefonsamtale, men et møte i departementet. Og der hørte jeg ikke noe om at Molde sykehus skal legges ned, sier han.

Han forteller at han ble kalt inn til møtet for å bli orientert om beslutningen.

- Jeg fikk beskjed om at det ikke ville bli stilt ekstra midler til rådighet. Da var det klart at vi ikke kommer til å begynne å bygge i 2012, sier han.

Forstår
Han sier at han har forståelse for at folk i Molde er opprørt.

- Men politikk er politikk.

- Synes du helseministeren har håndtert denne saken godt?

Allmøte: I går var det hissig stemning på et allmøte for de ansatte ved Molde sykehus. Foto: Erik Hattrem
Allmøte: I går var det hissig stemning på et allmøte for de ansatte ved Molde sykehus. Foto: Erik Hattrem Vis mer

- Det vil jeg ikke kommentere, sier Almlid.

Helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen vil ikke svare på de direkte anklagene fra ordføreren og Egset.

- Helse Midt-Norge har i en rapport til Helse- og omsorgsdepartementet fastslått at de ikke har økonomi til å kunne realisere et nytt sykehus i Møre og Romsdal før i 2018 selv om Stortinget gir maks statlig investeringslån. Det gjør at vi må gjøre tiltak i mellomperioden. Det vi gjør er ikke å legge ned, men å ruste opp sykehuset i Molde. Det er nødvendig fordi det er i svært dårlig forfatning. Vi står ved våre løfter om å finansiere nytt sykehus for området på samme vilkår som for andre sykehus som bygges, for eksempel i Østfold, sier statssekretær Robin Martin Kåss i Helsedepartementet

Forstår:styreleder i Helse Midt-Norge Kolbjørn Almlid.

Foto: Ned Alley
Forstår:styreleder i Helse Midt-Norge Kolbjørn Almlid. Foto: Ned Alley Vis mer