Ministerens private lager

Mens Afghanistans nye hær sliter med mangel på utstyr og soldater, har landets forsvarsminister stablet unna store mengder våpen i Panjsjir-dalen nord for Kabul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PANJSJIR (Dagbladet): Afghanerne frykter at forsvarsministeren og krigsherren Mohammad Fahim vil bruke våpnene dersom hans stilling i regjeringen trues.

Tanks og raketter

En enslig vakt står bak lange stabler med kasser. Kassene inneholder ammunisjon, granatkastere og små raketter og er stablet i en bratt fjellside. Bak dem er det huler inn i fjellet der nye rekker med våpenkasser er stablet.

Dette lille lageret inne i en trang sidedal til vakre Panjsjir-dalen er bare en liten del av våpnene som skjuler seg i dette området noen timers kjøring nord for Kabul.

Noe er stilt opp langs veien: Tanks, lastebiler med rakettbatterier og andre militære kjøretøyer står på rekke og rad. I synsvidde fra hovedveien står også lastebiler med store raketter, raketter som kan nå Kabul.

Kjempet mot Taliban

Våpenlagrene kontrolleres av general Mohammed Fahim. Han var og er en av de sentrale figurene i Nordalliansen, alliansen av krigsherrer som med USAs hjelp veltet Taliban-regimet. Men Fahim er også forsvarsminister i president Hamid Karzais regjering.

Likevel har han så langt nektet å overføre våpnene til den nye nasjonale hæren som bygges opp i Afghanistan.

- Vi husker godt hva som skjedde etter at Sovjetunionen var drevet ut. Da nektet krigsherrene å legge sine styrker under nasjonal kontroll og etter kort tid var det borgerkrig. Manfrykter at historien skal gjenta seg, sier en afghansk kilde.

I Mazar-e-Sharif har allerede to av krigsherrene som var med i Nordalliansen barket sammen. I begynnelsen av oktober ble 60 personer drept i kamper mellom general Abdul Rashid Dostum og Atta Mohammed, begge USAs allierte i krigen mot Taliban.

Delt land

På veien nordover fra Kabul er det bare noen hundre meter mellom skiltet som sier «Velkommen tilbake» og den første kontrollposten. Her står soldatene fra åttende divisjon. De tilhører Fahim og har kontroll over store deler av det nordøstlige Afghanistan. Resten av landet er delt mellom sju andre divisjoner. Lederne av dem er noen av kommandantene som bygde seg opp under frigjøringskrigen mot Sovjetunionen, som gikk til borgerkrig tidlig på 90-tallet, men som samlet seg i Nordalliansen for å velte Taliban.

Det er disse som har den reelle makta utenfor Kabul. President Karzai har prøvd mange ganger å få krigsherrene under sentralmaktas kontroll, men utfordrer dermed også sin egen forsvarsminister.

Forholdet mellom de to er spent, får Dagbladet opplyst fra diplomatiske kilder i Kabul. Det skapte derfor uro i Kabul da Fahim sammenkalte lederne for Nordalliansen til et møte dagen etter at Karzai dro på besøk til USA og Europa i oktober.

Frykten i Kabul for at Fahim holder tilbake sine våpen og soldater for å kunne bruke dem dersom presidenten forsøker å redusere hans innflytelse, avvises av en av Fahims nærmeste menn:

- Som kommandanter og medlemmer i regjeringen må vi adlyde presidenten og overholde loven, sier general Haji Shiv Alam.

Han har kommandoen over første divisjon som dekker Kabul-området og har en toppjobb i forsvarsdepartementet.

- Det er ikke noe problem. Mujahedin (soldatene som kjempet frigjøringskrigen mot Sovjet, red.anm.) har alltid forsvart Afghanistan. Siden jeg nå jobber i forsvarsdepartementet, er styrkene jeg leder en del av det nasjonale forsvaret, sier Shiv Alam.

Demobilisering

Slik ser verken FN, de store giverlandene eller president Karzai det. De kjemper for å demobilisere krigsherrenes armeer - ifølge deres anslag 100000 soldater - og bygge opp en ny afghansk hær uten lojalitetsbånd til krigsherrene. Demobiliseringen har startet i byene Kunduz og Mazar-e-Sharif i nord og Gardez sør for Kabul.

- I desember skal prosessen starte i Kabul, opplyser Jim Ocitti, talsmann for FN, til Dagbladet.

KRIGSHERRE: Forsvarsminister Mohammed Fahim.
SKJULT LAGER: Den enslige vakta ser bortkommen ut bak de lange stablene med kasser. Kassene inneholder ammunisjon, granatkastere og små raketter og er stablet i den bratte fjellsida. Bak dem er det huler inn i fjellet der nye rekker med våpenkasser er stablet. Våpenlageret til Afghanistans forsvarsminister inne i en trang sidedal til vakre Panjsjir-dalen er bare en liten del av våpnene som skjuler seg i dette området.
KAN NÅ KABUL: Tanks, lastebiler med rakettbatterier og andre militære kjøretøyer står på rekke og rad. I synsvidde fra hovedveien står også lastebiler med store raketter, raketter som også kan nå Kabul. Afghanere i Kabul frykter at forsvarsministeren holder våpnene tilbake i tilfelle hans politiske makt i Kabul trues.