Det er totalt elleve personer fra Trump-administrasjonen som har trukket seg fra sin stilling etter stormingen av Kongressen. En skal også være sparket etter å ha nevnt Donald Trump i en tweet der han fordømmer hendelsene på Capitol Hill.
Trump pekes av mange på som ansvarlig for stormingen og opptøyene, og for å ha oppildnet til bråket med sine gjentatte og grunnløse påstander om valgjuks.
- Dette kan være en ærlig protest eller forsøk på å redde videre karriere, sier USA-ekspert Hilmar Mjelde, forsker ved Norwegian Research Centre (Norce) på Dagbladets spørsmål om hva som kan være motivasjonen.
Disse har trukket seg etter 6. januar
- Mick Mulvaney - tidligere stabssjef, spesialutsending til Nord-Irland
- Matt Pottinger - assisterende nasjonal sikkerhetsrådgiver
- Elaine Chao - transportminister
- Betsy DeVos - utdanningsminister
- Sarah Matthews - pressesekretær
- Stephanie Grisham - stabssjef for Melania Trump
- Ryan Tully - rådgiver russiske saker
- John Costello - assisterende sikkerhetssjef for handelsdepartementet
- Elinore McCance-Katz - helsedepartementet
- Hunter Kurtz - departementet for bolig og byutvikling
- Eric Dreiband - justisdepartementet
- Ærlig protest
Mick Mulvaney - tidligere stabssjef og nåværende spesialutsending til Nord-Irland, sa opp dagen etter opptøyene i Kongressen. Han skal selv ha ringt utenriksminister Mike Pompeo og trukket seg.
Nestleder i sikkerhetsrådet, Matt Pottinger, trakk seg som en reaksjon på håndteringen av angrepet. Transportminister Elaine Chao og utdanningsminister Betsy DeVos har også trukket seg.
- Dette kan være en ærlig protest eller forsøk på å redde videre karriere, sier USA-ekspert Hilmar Mjelde, forsker ved Norwegian Research Centre (Norce) på Dagbladets spørsmål om hva som kan være motivasjonen.
Det er mange som tok jobb i administrasjonen for å prøve å avverge katastrofe, mener Mjelde.
- Det er prisverdig. Men det blir for enkelt og naivt å tro at man bare kan slutte. USAs statsledelse trenger drøssevis av toppkompetente folk. Mange gjør jobben sin uten å konvertere til trumpismen, sier Mjelde.
25. grunnlovstillegg
Svein Melby er USA-ekspert og seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS). Han tilføyer at ministernes avgang svekker bruken av det etterhvert mye omtalte 25. grunnlovstillegget, som gir en visepresident - i dette tilfellet Mike Pence - muligheten til å kaste en president dersom han ser ham uegnet til å gjøre jobben sin.
Å bruke dette, fordrer at et visst antall medlemmer av regjeringen støtter forslaget.
- Dette vil trolig være uaktuelt uansett, sier Melby til Dagbladet.
Pence har blitt sterkt oppfordret av lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi, til å iverksette det 25. grunnlovstillegget. Tirsdag skal Demokratene i Huset stemme over en resolusjon som oppfordrer Pence til å avsette Trump.
Neste skritt er at representantene onsdag må ta stilling til en riksrettstiltale.