Donald Trumps medarbeidere sier opp

Ministerflukten: - Enkelt og naivt

Flere av Donald Trumps nærmeste medarbeidere har trukket seg etter opptøyene i Kongressen.

GIR SEG: Utdanningsminister Betsy DeVos har trukket seg i kjølvannet av opptøyene ved Capitol Hill. Her med president Donald Trump. Foto: AP Photo/Evan Vucci
GIR SEG: Utdanningsminister Betsy DeVos har trukket seg i kjølvannet av opptøyene ved Capitol Hill. Her med president Donald Trump. Foto: AP Photo/Evan Vucci Vis mer
Publisert

Det er totalt elleve personer fra Trump-administrasjonen som har trukket seg fra sin stilling etter stormingen av Kongressen. En skal også være sparket etter å ha nevnt Donald Trump i en tweet der han fordømmer hendelsene på Capitol Hill.

Trump pekes av mange på som ansvarlig for stormingen og opptøyene, og for å ha oppildnet til bråket med sine gjentatte og grunnløse påstander om valgjuks.

- Dette kan være en ærlig protest eller forsøk på å redde videre karriere, sier USA-ekspert Hilmar Mjelde, forsker ved Norwegian Research Centre (Norce) på Dagbladets spørsmål om hva som kan være motivasjonen.

Disse har trukket seg etter 6. januar

 • Mick Mulvaney - tidligere stabssjef, spesialutsending til Nord-Irland
 • Matt Pottinger - assisterende nasjonal sikkerhetsrådgiver
 • Elaine Chao - transportminister
 • Betsy DeVos - utdanningsminister
 • Sarah Matthews - pressesekretær
 • Stephanie Grisham - stabssjef for Melania Trump
 • Ryan Tully - rådgiver russiske saker
 • John Costello - assisterende sikkerhetssjef for handelsdepartementet
 • Elinore McCance-Katz - helsedepartementet
 • Hunter Kurtz - departementet for bolig og byutvikling
 • Eric Dreiband - justisdepartementet
KRISE: Medprogramleder og kommentator i TV2, Eirik Bergesen, om situasjonen i USA. Vis mer

- Ærlig protest

Mick Mulvaney - tidligere stabssjef og nåværende spesialutsending til Nord-Irland, sa opp dagen etter opptøyene i Kongressen. Han skal selv ha ringt utenriksminister Mike Pompeo og trukket seg.

Nestleder i sikkerhetsrådet, Matt Pottinger, trakk seg som en reaksjon på håndteringen av angrepet. Transportminister Elaine Chao og utdanningsminister Betsy DeVos har også trukket seg.

- Dette kan være en ærlig protest eller forsøk på å redde videre karriere, sier USA-ekspert Hilmar Mjelde, forsker ved Norwegian Research Centre (Norce) på Dagbladets spørsmål om hva som kan være motivasjonen.

Det er mange som tok jobb i administrasjonen for å prøve å avverge katastrofe, mener Mjelde.

- Det er prisverdig. Men det blir for enkelt og naivt å tro at man bare kan slutte. USAs statsledelse trenger drøssevis av toppkompetente folk. Mange gjør jobben sin uten å konvertere til trumpismen, sier Mjelde.

25. grunnlovstillegg

Svein Melby er USA-ekspert og seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS). Han tilføyer at ministernes avgang svekker bruken av det etterhvert mye omtalte 25. grunnlovstillegget, som gir en visepresident - i dette tilfellet Mike Pence - muligheten til å kaste en president dersom han ser ham uegnet til å gjøre jobben sin.

Å bruke dette, fordrer at et visst antall medlemmer av regjeringen støtter forslaget.

- Dette vil trolig være uaktuelt uansett, sier Melby til Dagbladet.

Pence har blitt sterkt oppfordret av lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi, til å iverksette det 25. grunnlovstillegget. Tirsdag skal Demokratene i Huset stemme over en resolusjon som oppfordrer Pence til å avsette Trump.

Neste skritt er at representantene onsdag må ta stilling til en riksrettstiltale.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer