DEMONSTRASJON: Amerikansk militærpersonell holdt en demonstrasjon for de fremmøtte ministrene i forkant av møtet onsdag. Foto: AP Photo / Cliff Owen
DEMONSTRASJON: Amerikansk militærpersonell holdt en demonstrasjon for de fremmøtte ministrene i forkant av møtet onsdag. Foto: AP Photo / Cliff OwenVis mer

Ministermøte om IS i Washington: - Vi må knuse idéen om at det i det hele tatt kan være en stat

Skal kjempe mot IS på bakken og i sosiale medier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag og torsdag er en rekke ministre samlet til møte i koallisjonen mot IS. Der skal de meisle ut en strategi for hvordan de skal ta knekken på Den islamske stat.

Mer enn 30 land er representert under møtet, som ifølge USAs forsvarsminister Ash Carter har som mål å diskutere planer for å påføre IS et «varig nederlag».

- La meg være klar: Det kuliminerer ved sammenbruddet av IS' kontroll over byene Mosul og Raqqa, sier Carter i etterkant av møtets første dag, ifølge BBC.

- Ikke bare en bakkekamp

En del av diskusjonene på møtet gikk på hvordan man kan stabilisere og styre de to byene, som ligger i henholdsvis Irak og Syria, dersom irakiske og syriske styrker lykkes i å gjenvinne kontrollen over dem i løpet av de kommende månedene.

De to storbyene er de to siste IS-festningene av en viss størrelse.

- Vi må sørge for at våre partnere på bakken har det de trenger for å vinne kampen og så holde på, gjenoppbygge og regjere sitt territorie, sa Carter.

Men kampen mot IS vinnes ikke bare på bakken i Syria og Irak. Den franske forsvarsministeren Jean-Yves Le Drian påpekte at selv om IS har lidd kraftige tilbakeslag i blant annet Ramadi og Fallujah, så må man se utover de to landenes grenser, skriver New York Times.

- Vi er klar over at kampen ikke begrenser seg til Irak eller Syria, sa Le Drian.

Sosiale medier

Derfor er et annet punkt på møteagendaen hvordan koallisjonen kan redusere gruppens innflytelse i sosiale medier. Det blir sett på muligheter for både annonser og meldinger som en motvekt til IS' oppfordringer til muslimer om å angripe vestlige mål.

- Vi må knuse idéen om at det i det hele tatt kan eksistere en stat, sa USA forsvarsminister.

Han la til at framgangen og suksessen man har hatt med å bekjempe IS på bakken har vært «nødvendig, men det kommer ikke til å være nok».

Norge representert

Også NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg er tilstede under møtet. Dette er første gang NATO er invitert til et koallisjonsmøte.

- NATO er ikke en del av koallisjonen, men alle NATO-allierte er med. Dette endrer seg ikke, selv om NATO deltar på dette møtet, sa Stoltenberg til NTB i forkant av møtet.

NATA: Både NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og Norges forsvarsminister Ine Eriksen Søreide er tilstede i Washington. Foto: AP Photo / Cliff Owen
NATA: Både NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og Norges forsvarsminister Ine Eriksen Søreide er tilstede i Washington. Foto: AP Photo / Cliff Owen Vis mer

Norge er også en del av koallisjonens kjernegruppe, sammen med over 20 andre land. Både forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og utenriksminister Børge Brende er på plass for å ta del i samtalene.

Norges bidrag er opplæring av irakisk personell, og norske styrker har også mandat til å trene, rådgi og gi operativ støtte til lokale styrker på syrisk territorium, skriver NTB.

Krever stans i luftangrep

Ifølge AFP har den internasjonale koallisjonen gjennomført rundt 14 000 luftangrep mot ekstremistgruppen i Irak og Syria, men tirsdag kveld kom det krav fra Syrias internasjonalt anerkjente oppoisjon om at koallisjonen stanser sine militære aksjoner i Syria.

Bakgrunnen er at koallisjonen blir anklaget for å ha drept over 50 sivile, hvorav flere barn, i luftangrep mens de flyktet fra den IS-kontrollerte landsbyen Al-Tukhar i provinsen Aleppo nord i landet, skriver NTB.

- Det syriske folk har, som dere er klar over, blitt drept, lemlestet og torturert i over fem år nå av Bashar al-Assads morderske regime, Russland, Iran og allierte militser - i tillegg til ISIS og terrorgrupper, sier Ansas al-Abdah, president for den syriske Nasjonalkoallisjonen.

Han peker på at koallisjonens drap på syrere vil bli brukt som et rekrutteringsverktøy for terrirorganisasjoner, og argumenterer for at luftangrepene må stanse slik at man kan foreta en grundig etterforskning av de siste dagers hendelser.