Minkfarmavsløring blir stortingsmat

Avsløringen av arbeidsforholdene for polakker ved Jan Gjesdals minkfarm i Nissedal føyer seg inn i rekken av regelbrudd på farmer i Gjesdals eie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NISSEDAL/LANGESUND (Dagbladet): Arbeidstilsynet har avslørt at åtte polakker bodde under elendige forhold inne på minkfarmen. Og en var innelåst på et kott. Dagbladet kan nå vise tilsynets bilder, som viser boforholdene.

Dette er ikke første gang myndighetene har reagert over for minkfarmer Jan Gjesdal. De siste ti årene har han fått over 50 pålegg mot seg. Forhold som er fordelt på de to farmene hans i henholdsvis Rogaland og Nissedal.

- Siste spiker i kista? - På bakgrunn av det som har kommet fram, spør jeg landbruksminister Trygve Slagsvold Vedun (Sp) om dette er forsvarlig dyrevelferd, og om ikke Mattilsynet kan bruke sterkere virkemidler. Regner med at jeg får svar i Stortinget på fredag, sier Bård Hoksrud (Frp).

Dagbladet har forsøkt å få kommentarer fra Gjesdal, men han har ikke besvart henvendelsene. Mandag sa han følgende til Dagbladet:

- Jeg kan si mye, men det hjelper ikke hva jeg sier. Derfor har jeg ikke flere kommentarer.

Vil ha foretaksforbud SVs næringspolitiske talsmann, Alf Holmelid, forteller at regjeringen arbeider med et forslag, som går på å kunne ilegge gebyrer ved regelbrudd.

- SV vil i tillegg jobbe for en ordning der det kan nedlegges foretaksforbud ved grove brudd, sier Holmelid.

BODDE HER: Her er arbeidstilsynets bilder fra antatt innkvarteringssted og personalrom. Arbeidsgiver oppga i tilsynet at arbeidstakerne var innkvartert utenfor dette huset som lå inne på farmen. Foto: Arbeidstilsynet
Foto: Arbeidstilsynet
Foto: Arbeidstilsynet
Foto: Arbeidstilsynet
Foto: Arbeidstilsynet

Han understreker at Norge kan klare seg helt uten pelsdyrnæring, siden det finnes mange gode syntetiske varianter.

Denne uka Arbeidstilsynet er i full gang med å utferdige pålegg i saken.

- Dette er en sak vi har gitt høy prioritet og korte frister. Allerede i løpet av denne uka skal ting være på plass, hvis driver skal unngå reaksjoner, sier regiondirektør Arve Christophersen.

- Vuderer dere politianmeldelse?

- Det vil vi alltid vurdere i såpass alvorlige forhold, men det kommenterer vi ikke, forteller han.

På spørsmål om hvilke sanksjonsmuligheter Arbeidtilsynet har, svarer Christophersen at tvangsmulkt og stans av alt arbeid er virkemidler som kan tas i bruk.

MØKKETE: Arbeidstilsynet har avslørt at åtte polakker bodde under elendige forhold inne på minkfarmen. Foto: Arbeidstilsynet
MØKKETE: Arbeidstilsynet har avslørt at åtte polakker bodde under elendige forhold inne på minkfarmen. Foto: Arbeidstilsynet Vis mer

- Hvis det er fare for liv og helse, svarer han.

Blitt bedre Distriktssjef for Mattilsynet i Midt- og Vest-Telemark, Sigurd Espeland, er kjent med spørsmålet som Hoksrud har reist.

- Dette er nok en sammenblanding av forholdene i Rogaland og i Nissedal. De fleste av disse dyrevelferdsproblemene er nok i Rogaland. Vi opplever at det har vært en forbedring i Nissedal de siste årene, sier Espeland.

Han gir den polske formannen på farmen æren for dette.

Espeland forteller videre at påstanden om liten tid til kontroll av dyrevelferd ikke er korrekt for hans kontor.

- Vi bruker rundt 50 prosent av tiden til dette. Stadig mer av den tiden går med til å kontollere pelsdyrnæringen, sier han.

Danske forhold Lokalpolitiker, nabo til minkfarmen, og tidligere pelsdyroppdretter, Frank E. Lien, forteller til Dagbladet at Norge burde ha innført danske regler.

BLITT BEDRE:  Mattilsynet i Midt- og Vest-Telemark forteller at forholdene ved minkfamren til Jan Gjesdal i Nissedal har blitt bedre de senere årene. I det hvite huset i bakgrunnen bodde polakken i et lite kott. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
BLITT BEDRE: Mattilsynet i Midt- og Vest-Telemark forteller at forholdene ved minkfamren til Jan Gjesdal i Nissedal har blitt bedre de senere årene. I det hvite huset i bakgrunnen bodde polakken i et lite kott. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer

- Ikke minst ville dette med lukt og fluer være ute av verden. Jeg har vært i Danmark og sett, og det er ikke slike forhold der, sier han.

Lien sikter til Det Jorbrugsvitenskapelige Fakultet, som har bestemt at all møkk skal fjernes minst en gang i uka og legges under mørk plast, slik at gjødningsprosessen starter opp så raskt som mulig.

Ifølge Lien fjernes den omtalte minkmøkka knapt en gang i året. Noe som også skaper meget utrivelige forhold for minken.

Han understreker at det finnes i alt fire minkfarmer i det aktuelle området. De tre andre drives i dag stort sett i henhold til lover og forskrifter. Dette bekreftes til dels av Sigurd Espeland.

SVARER IKKE: Jan Gjesdal svarer ikke på spørsmål vedrørende påstandene om brudd på lovverket ved minkfarmen i Nissedal eller i Rogaland.
Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
SVARER IKKE: Jan Gjesdal svarer ikke på spørsmål vedrørende påstandene om brudd på lovverket ved minkfarmen i Nissedal eller i Rogaland. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet Vis mer
FORSKJELL: Kvalitetsforskjellen mellom Gjedals farm i forgrunnen og den som hans egen formann driver privat, er påtakelig. Der sistnevnte er best. Dette bekreftes av Mattilsynet. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
FORSKJELL: Kvalitetsforskjellen mellom Gjedals farm i forgrunnen og den som hans egen formann driver privat, er påtakelig. Der sistnevnte er best. Dette bekreftes av Mattilsynet. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer
SLUTT PÅ:  Lokalpolitiker og nabo til Gjedals minkfarm, Frank E. Lien, vil ha slutt på ulovlighetene som Arbeidstilsynet har avdekket med hensyn til ansatte på minkfarmen i Nissedal. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
SLUTT PÅ: Lokalpolitiker og nabo til Gjedals minkfarm, Frank E. Lien, vil ha slutt på ulovlighetene som Arbeidstilsynet har avdekket med hensyn til ansatte på minkfarmen i Nissedal. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer