Minkfarmer raser:
- Jeg ble gal

Danmark beordret avliving av 15-17 millioner mink. Nå viser det seg at vedtaket er ulovlig. - De kan ikke bare beklage. All mink er borte, sier dansk minkfarmer som filmet skrekkavliving, til Dagbladet.

VI ADVARER MOT SVÆRT STERKE BILDER I DENNE VIDEOEN: Skrekkvideo viser bilder fra avliving av mink som gikk forferdelig galt. Video: Privat/tipser Reporter: Christian Roth Christensen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Danske myndigheter vedtok fredag avliving av samtlige av landets 15-17 millioner mink.

Nå viser det seg at vedtaket er ulovlig, og regjeringen beklager ordren.

De har i dag presisert til landets minkfarmere at det dreier seg om en oppfordring og ikke en ordre, om å avlive mink, på grunn av et mutert coronavirus, som også har ført til omfattende smitte hos mennesker.

De trekker også ordren om å gjennomføre avlivingene så fort som mulig, skriver Ekstra Bladet.

MASSEGRAVER: Forbrenningsanleggenes kapasitet er sprengt. Danske myndigheter har derfor opprettet massegraver på militærområder for den avlivede minken. Foto: Morten Stricker/Ritzau Scanpix/NTB
MASSEGRAVER: Forbrenningsanleggenes kapasitet er sprengt. Danske myndigheter har derfor opprettet massegraver på militærområder for den avlivede minken. Foto: Morten Stricker/Ritzau Scanpix/NTB Vis mer

Rystende video

Den danske Mattilsynet, Fødevarestyrelsen, skriver følgende i brevet.

- Vi beklager at det ikke framgikk at det for minkfarmer, som befinner seg mer enn 7,8 kilometer fra en smittet besetning, bare var snakk om en oppfordring til avliving så raskt som mulig av hensyn til folkehelsa, skriver de.

Det skjer samtidig som minkavlivingen har skjedd i en rasende fart, med opprettelsen av massegraver og forstyrrende videoer av hvordan avlivingene gjennomføres.

Videoen som har rystet Danmark de siste dagene er tatt av minkfarmer Flemming Bach Olesen. Dagbladet snakker med ham mandag ettermiddag, kort tid etter at det ulovlige vedtaket ble kjent.

Minkfarmer raser

Nå er statsminister Mette Frederiksen og matminister Mogens Jensen under kraftig press fra en samlet dansk opposisjon og en rasende bondestand.

Flemming Bach Olesen er en av dem. Han reagerte sterkt på dødsdommen gitt fredag og hastverket bak vedtaket. I helga fikk minkfarmen han jobber på besøk av ansatte fra det danske Mattilsynet, som var sendt dit for å avlive minken så raskt som mulig.

- De måtte drepes, fikk vi beskjed om. Så fikk Mette Frederiksen Mattilsynet til å gjøre det. Det kom 50 mennesker hit i hvite drakter. De visste ikke hvordan man fanger mink engang, sier Bach Olesen til Dagbladet.

AVLIVET: Danske myndigheter hastevedtok avliving av all mink. Det viste seg å være ulovlig. Foto: Reuters / NTB
AVLIVET: Danske myndigheter hastevedtok avliving av all mink. Det viste seg å være ulovlig. Foto: Reuters / NTB Vis mer

Videoen snakker for seg selv. Den viser mink som forsøker å komme seg ut av en avlivingskasse, der de egentlig skal gasses i hjel. I stedet havner hodene deres i klem, mens arbeiderne prøver å dytte dem inn igjen. Hendelsen skjedde på en minkfarm i Hjørring nord i Danmark.

- Jeg ble gal

- Det ble verre og verre. Det har ikke noe med dyrevelferd å gjøre. De ble nesten slått i hjel. Jeg ble gal - til slutt står de og sparker på dem for å lukke kassa. De sparket hodet av minken. Hvis vi skulle løst dette, hadde vi åpnet selve kassen og latt noen falle ut og så lukket den. Nå sitter minken der og skriker. De var halvt døde og kjempet til det siste. Jeg blir så forbanna, sier Flemming Bach Olesen.

Matminister Mogens Jensen og regjeringen har beklaget. Den beklagelsen når ikke langt hos Bach Olesen og resten av minkfarmerne.

- De kan ikke bare beklage. All mink er borte og kommer aldri tilbake. Aldri noensinne kommer det mink tilbake til Danmark. Dette blir dyrt.

- Det er forferdelig. Det er ikke mulig å sette ord på. Mette (Frederiksen, statsminister) har bare bestemt at de skal slås i hjelp. Det har ikke vært noen garantier på hva som skjer etter, sier han.

- Vi gjør som Mette sier, sier han lakonisk.

Vil endre loven

Videoen han selv tok av den mislykkede avlivingen er nå spredt over hele Danmark og altså hit til Norge og Tyskland. Flemming Bach Olesen vil at grusomheten skal vises.

- Det blir et etterspill. Det er meldt til politiet. Litt kontroverser har det skapt, sier han.

Danke minkavlere er klare på at det ikke er noe vei tilbake for dansk minknæring. Danmark har rundt 1100 minkfarmer.

Regjeringen jobber det med mulige lovendringer som kan gjøre at regjeringen får hjemmel til å kreve avlivingen av alle dyrene i landet.

– Det er en skrekkelig og vanskelig situasjon, at en bransje med ett nedlegges. Men det er ingen vei tilbake. Ledelsen i vår organisasjon er helt enig om det, sier leder Tage Pedersen i Danske Minkavlere.

Tolv mennesker smittet

Avlivningen av dansk mink skjer etter at det er påvist at coronaviruset har mutert hos smittede minkdyr, noe som gjør at ekspertene frykter det kan smitte tilbake til mennesker i en form som ikke vil la seg stoppe av vaksinene som er under testing.

Tolv mennesker på Nordjylland har fått påvist minkvarianten av covid-19 - kalt cluster-5.

Det er foreløpig uvisst hvordan mutasjonene i viruset vil påvirke dets egenskaper, og det er uvisst om det har kommet til Norge. Norske helsemyndigheter frykter imidlertid at den nye virusstammen kan redusere effekten av en framtidig vaksine.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer