MINNEAPOLIS: Politiet i Minneapolis står klare for å håndtere demonstrasjonene. Bildet er tatt 27. mai 2020. Foto: AFP
MINNEAPOLIS: Politiet i Minneapolis står klare for å håndtere demonstrasjonene. Bildet er tatt 27. mai 2020. Foto: AFP Vis mer

Minneapolis vil avvikle politiet

Et flertall Minneapolis' byråd gikk søndag inn for å legge ned politiavdelingen i byen for deretter å gjenoppbygge enheten igjen, mot borgermesterens vilje.

Publisert

Den radikale beslutningen kommer etter to uker med demonstrasjoner og opptøyer etter at afroamerikanske George Floyd ble drept da han ble pågrepet av fire politimenn. Saken har ført til voldsomme demonstrasjoner over hele USA og store deler av resten av verden.

- Vi gikk inn for å avvikle politiet slik vi kjenner det i byen Minneapolis og å gjenoppbygge det, bekreftet rådets president Lisa Bender til CNN søndag, og understreket at det nye politiet skal være bygget opp etter en modell som «faktisk sørger for å holde samfunnet vårt trygt».

Ni av de tolv bystyremedlemmene deltok på en demonstrasjon i en park i byen søndag og lovet å få en slutt på hvordan politiarbeidet har foregått i byen fram til nå.

DEMONSTRASJON: Flere tusen har møtt opp for å demonstrere etter drapet på George Floyd. Video: Øistein Monsen Vis mer

- Det er klart at systemet vårt for politiet ikke sørger for å holde lokalsamfunnene våre trygge. Våre forsøk på en gradvis reform, har mislyktes. Punktum, sier Bender, ifølge AP.

Bystyremedlem Jeremiah Ellison lovte at bystyret vil «demontere» politiet, mens byrådsmedlem Alondra Cano skriver på Twitter at flertallet er enige om at dagens politienhet ikke kan reformeres og «at vi må avslutte det nåværende politisystemet».

Minneapolis' ordfører Jacob Frey var ikke begeistret for utviklingen.

- Jeg støtter ikke full avskaffelse av politiet, uttalte Frey på en demonstrasjon, der han raskt ble bedt om å forlate stedet av sinte deltakere som ropte «gå hjem Jacob, gå hjem!» etter ham.

Frey utdypet ifølge Reuters seinere på TV at han er for «en massiv strukturell reform for å gå gjennom et strukturelt rasistisk system», men han er «ikke for å avskaffe hele politiavdelingen».

FORANDRING: George Floyds datter Gianna mistet faren sin, bare seks år gammel. De fire politimennene som var involvert er nå siktet i saken. En av dem for forsettlig drap og de tre andre for medvirkning til drap. Video: Stephen Jackson Vis mer

Bender sier til CNN at det absolutt ikke er noe alternativ å ikke ha noe politi i det hele tatt.

En liknende oppsplitting av hele politiet har skjedd tidligere. I 2012 erstattet Camden i New Jersey hele politistyrken med en ny politistyrke.

Siden afroamerikanske Floyd døde etter pågripelsen i Minneapolis er politiets framgangsmåte ikke bare da, men også generelt blitt trukket fram som mulig «systemisk rasisme» og «systemisk diskriminerende praksis». Det er påpekt at Floyd-saken er en av flere der politiet i byen anklages for diskriminerende praksis.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer