Minnebrikke med spioninfo solgt på afghansk basar

Trolig stjålet fra amerikansk flybase i nærheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ei minnebrikke som inneholder sensitive opplysninger fra det amerikanske forsvaret, ble solgt på en basar i Bagram i Afghanistan, melder LA Times.com.

Basaren ligger rett utenfor en amerikansk flybase, og brikka ble solgt av en tenåringsgutt for 40 dollar (ca. 250 kroner).

Brikka inneholder opplysninger om amerikansk etterretning, blant annet navn, bilder og telefonnumre til afghanske spioner som har infiltrert Taliban og al-Qaida, i tillegg til informasjon om fluktruter til Pakistan.

Dokumentene er tilsynelatende ekte, men opplysningene er ikke uavhengig bekreftet. Stemmer opplysningene, setter de sikkerheten til de afghanske agentene i alvorlig fare, og av den grunn er amerikansk presse tilbakeholdne med å gå ut med informasjon fra brikka.

Militæret etterforsker nå hvordan minnebrikka kunne ende opp på basaren, men det antas at den, i likhet med mye annet datautstyr som omsettes på basaren, er stjålet fra flybasen, som er senter for USAs etterretning i området og brukes som fengsel for folk mistenkt for å være medlem av al-Qaida og andre terroristgrupperinger. De mistenkte flys inn fra hele verden.

Ledelsen for flybasen varsler nå en innstramming av rutinene for å holde styr på datautstyr ved basen.

STORT UTVALG: En del av minnebrikkene man kan få kjøpt på basaren utenfor den amerikanske flybasen i Bagram. Foto: AP/SCANPIX
STORT UTVALG: En del av minnebrikkene man kan få kjøpt på basaren utenfor den amerikanske flybasen i Bagram. Foto: AP/SCANPIX Vis mer
Minnebrikke med spioninfo solgt på afghansk basar
LITT AV HVERT: Amerikanske militærstøvler er blant de mange ulike varene som omsettes på basaren i Bagram nord for Kabul.