Minnekort kan løse Hercules-gåten

Kan gi viktige svar om hva som gikk galt.

NYE FUNN: Flere minnekort fra det norske Hercules-flyet «Siv» som krevde fem menneskeliv da det krasjet i fjellet Kebnekaise i Sverige under militærøvelsen Cold Response er nå funnet. Foto: Roger Vikström/Scanpix
NYE FUNN: Flere minnekort fra det norske Hercules-flyet «Siv» som krevde fem menneskeliv da det krasjet i fjellet Kebnekaise i Sverige under militærøvelsen Cold Response er nå funnet. Foto: Roger Vikström/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet9: Flere minnekort fra det norske Hercules-flyet «Siv» som krevde fem menneskeliv da det krasjet i fjellet Kebnekaise i Sverige under militærøvelsen Cold Response er nå funnet.

Minnekortene kan inneholde informasjon som bidrar til å forklare hvorfor flyet fløy rett inn i fjellveggen.

- Vi har funnet noen minnekort fra flyet. Våre eksperter mistenker at ett av kortene skal være fra en av de elektronikkenhetene i flyet som sender data til den såkalte svarte boksen, sier Agne Widholm ved Statens havarikommisjon til nyhetsbyrået TT.

Sendt til analyse - Men vi må få hjelp med identifiseringen av minnekortet, så vi har sendt det til produsenten for å få svar på hva det inneholder, sier han. 

Så langt har man ikke klart å finne den svarte boksen som tilhørte flyet. Hittil har man bare undersøkt mellom 10 og 20 prosent av området der man anser det for sannsynlig at boksen kan befinne seg. Området som til nå er gjennomsøkt er på 300 ganger 800 meter.

Søker i snøen - Hele området er dekket av nysnø. Vi graver oss frem gjennom snøen i den nedre delen av leteområdet, og i de mer bratte områdene henger letemannskapet i tau for å søke etter delene, sier Agne Widholm.

Fem norske offiserer omkom den 16 mars når Hercules-flyet krasjet mellom Kebnekaises nord- og sydtopp under flyvning fra Evenes til Kiruna.

MINNEKORT: Flere minnekort som kan inneholde viktig informasjon om dødsulykken med Hercules-flyet er nå funnet. Grafikk: Dagbladet.
MINNEKORT: Flere minnekort som kan inneholde viktig informasjon om dødsulykken med Hercules-flyet er nå funnet. Grafikk: Dagbladet. Vis mer