Minnemarkering i Regjeringskvartalet

Ansatte i regjeringskvartalet samlet seg i sorgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De ansatte i departementene er tilbake på åstedet, hvor flere av dem ble skadd og åtte så tragisk omkom da Anders Behring Breivik satte igjen bilbomben foran inngangspartiet til Høyblokka i Regjeringskvartalet 22.juli.

I dag er mange ansatte i kvartalet tilbake på jobb etter ferier og tunge dager med begravelser. Nå samles de i sorgen over sine døde kolleger, etter ferier og tunge dager med begravelser.

- De som står her fikk kontorene sprengt; kolleger og venner ble drept. Flere ligger hardt skadd på sykehuset. I dag samles vi alle sammen, for å minnes de døde, sier statsminister Jens Stoltenberg, etter at minnemarkering på Johan Nygårdsvolds plass, mellom Høyblokka og R5, ble innledet av vakkert trompetspill fra Ole Edvard Antonsen.

Rundt 2000 mennesker er samlet på å delta i markeringen.

- Noen av dere som er her vaklet ut av ruinene. Dere bærer inntrykk som vi som ikke var på jobb ikke kan forestille oss, sier statsministeren videre.

- Gjenreise kvartalet Høyblokka, som ble svært skadd i bombeangrepet, er dekket til med en hvit duk. Bak skimtes ruinene av hjertet i Regjeringskvartalet. Området, som for 17 dager siden var fylt av bygningsrester, knust glass og blod, er pyntet med roser.

- Sammen skal vi gjenreise Regjeringskvartalet. Demokratiet skal komme styrket ut av angrepet. Derfor av hele mitt hjerte: Takk! sier Stoltenberg.

Ragnhild Nordaas, konstituert ekspedisjonssjef i Arbeidsmiljøavdelingen i Arbeidsdepartementet, sier i sin tale at de har «mistet mange samfunnsengasjerte, pliktoppfyllende og dyktige medarbeidere».

- Det er ganske rystende å tenke på at jobben vår, som er det trygge kontoret, er knust til pinneved. Det kunne like gjerne ha vært oss, sier Nordaas.

- Kjære kolleger: Vi skal tilbake på jobb, men vi skal aldri glemme! sier hun.

Regjeringsråd Nina Frisak leste opp navnet på de døde.

- Tapet og sorgen er stor. Våre tanker går til pårørende og de etterlatte, sa Frisak.

Ett minutts stillhet
I tillegg til Stoltenberg, deltar også regjeringsråd Nina Frisak og Ragnhild Nordaas, konstituert ekspedisjonssjef i Arbeidsmiljøavdelingen i Arbeidsdepartementet.

Fortsatt er det usikkert når Regjeringskvartalet vil være tilbake i normal funksjon. Inntil videre er de ulike departementene stort sett operative i sine respektive direktorater. Oversikten finner du her.

Ansatte i departementene er tilbake på jobb, og minnes i dag de drepte under terroraksjonen 22. juli. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet .
Ansatte i departementene er tilbake på jobb, og minnes i dag de drepte under terroraksjonen 22. juli. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet . Vis mer