Minner forsvarssjefen om at han er underlagt demokratisk kontroll

Flertallet i kontrollkomiteen hudfletter forsvarsjef Haakon Bruun-Hansen og ber forsvarsministeren ta affære.

KVITTERER UT: Kontrollkomiteen samlet seg i dag for å avgi sin innstilling til Stortinget om salgene av brukt militært utstyr. Foto: Arne Hoem
KVITTERER UT: Kontrollkomiteen samlet seg i dag for å avgi sin innstilling til Stortinget om salgene av brukt militært utstyr. Foto: Arne Hoem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kontrollkomiteen leverte i dag sin innstilling etter at de i ett og et halvt år har gransket Forsvarets salg av utrangert og brukt militært materiell. Utgangspunktet for kontrollsaken er Dagbladets avsløringer av salg av marinefartøy til Nigeria og eksport av annet militært utstyr til Sudan, Eritrea og private i USA.

Et flertall i komiteen retter knallhard kritikk mot Forsvarets håndtering av salgene og det er forsvarssjefen personlig som får unngjelde. De skriver at forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har iverksatt tiltak for å hindre liknende saker men at saken ikke behandles med det samme alvoret av forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.

«Flertallet kan ikke se at forsvarssjefen har vært tilstrekkelig var for statsrådens og Stortingets ønske om et forsvar som tar innover seg alvoret i at regelverk ikke følges, som har kontroll på hva som skjer i alle ledd og som tar ansvar når feil skjer», skriver de i innstillingen.

Og så fortsetter de med en oppsiktsvekkende presisering.

Flertallet «vil på det sterkeste understreke viktigheten i at vi har et forsvar som er underlagt demokratisk kontroll».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer