Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Minner forsvarssjefen om at han er underlagt demokratisk kontroll

Flertallet i kontrollkomiteen hudfletter forsvarsjef Haakon Bruun-Hansen og ber forsvarsministeren ta affære.

KVITTERER UT: Kontrollkomiteen samlet seg i dag for å avgi sin innstilling til Stortinget om salgene av brukt militært utstyr. Foto: Arne Hoem
KVITTERER UT: Kontrollkomiteen samlet seg i dag for å avgi sin innstilling til Stortinget om salgene av brukt militært utstyr. Foto: Arne Hoem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kontrollkomiteen leverte i dag sin innstilling etter at de i ett og et halvt år har gransket Forsvarets salg av utrangert og brukt militært materiell. Utgangspunktet for kontrollsaken er Dagbladets avsløringer av salg av marinefartøy til Nigeria og eksport av annet militært utstyr til Sudan, Eritrea og private i USA.

Et flertall i komiteen retter knallhard kritikk mot Forsvarets håndtering av salgene og det er forsvarssjefen personlig som får unngjelde. De skriver at forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har iverksatt tiltak for å hindre liknende saker men at saken ikke behandles med det samme alvoret av forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.

«Flertallet kan ikke se at forsvarssjefen har vært tilstrekkelig var for statsrådens og Stortingets ønske om et forsvar som tar innover seg alvoret i at regelverk ikke følges, som har kontroll på hva som skjer i alle ledd og som tar ansvar når feil skjer», skriver de i innstillingen.

Og så fortsetter de med en oppsiktsvekkende presisering.

Flertallet «vil på det sterkeste understreke viktigheten i at vi har et forsvar som er underlagt demokratisk kontroll».

TIL NIGERIA: Seks slike missiltorpedobåter (MTB-er) og støttefartøyet KNM Horten ble solgt til den tidligere krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo. Han er igjen på flukt fra myndighetene i Nigeria, men er takket være båtene fra Norge blitt den kanskje største maritime maktfaktoren i Niger-deltaet. Foto: Privat
TIL NIGERIA: Seks slike missiltorpedobåter (MTB-er) og støttefartøyet KNM Horten ble solgt til den tidligere krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo. Han er igjen på flukt fra myndighetene i Nigeria, men er takket være båtene fra Norge blitt den kanskje største maritime maktfaktoren i Niger-deltaet. Foto: Privat Vis mer

Kommitéen minner altså Norges forsvarssjef om at han må forholde seg til de folkevalgte og regjeringen.

-Sier dere ikke her at dere ikke har tillit til forsvarssjefen?

- Det tar jeg ikke noe standpunkt til. Vi har sagt vårt her. Det er en tydelig kritikk av forsvarssjefen og jeg regner med at den blir registrert, sier komiteleder Martin Kolberg (Ap) til Dagbladet.

- Kan vi ha en forsvarssjef som har så tynnslitt tillit i landets øverste kontrollorgan?

- Det har jeg ingen kommentarer til, sier han.

Tillit Komitémedlem Hans Fredrik Grøvan (Krf) sier at vi her har med en forsvarssjef å gjøre som ikke erkjenner ansvar for alvorlige feil.

- Men det er statsråden som må håndtere konsekvensene av dette. Vi avsetter ikke forsvarssjefer.

- Men kan vi ha en forsvarssjef som har så tynnslitt tillit i landets øverste kontrollorgan?

- Det er det statsråden som må svare på. Du får spørre henne, sier han.

I innstillingen viser både Ap, Krf, Venstre og MDG til at Søreide må følge opp saken overfor forsvarssjefen. Også regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet er med på kritikk av Forsvarssjefen, men i noe mildere grad enn de andre.

UENIGE: Helge Thorheim (Frp), Per Olaf Lundteigen (Sp) og Hans Fredrik Grøvan (Krf) er uenige i graden av kritikk som skal rettes mot forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen. Lundteigen mener kritikken først og fremst må rettes mot forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H). Foto: Arne Hoem
UENIGE: Helge Thorheim (Frp), Per Olaf Lundteigen (Sp) og Hans Fredrik Grøvan (Krf) er uenige i graden av kritikk som skal rettes mot forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen. Lundteigen mener kritikken først og fremst må rettes mot forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H). Foto: Arne Hoem Vis mer

«Vi forutsetter at statsråden vurderer hvilke administrative tiltak som må iverksettes for å redusere risikoen for gjentagelse», står det i en merknad Høyre og Frp er med på.

- Forsvarssjefen har jo innrømmet feil, så vi går ikke så langt som å si at vi ikke har tillit til forsvarssjefen, sier saksordfører Helge Thorheim (Frp).

Høyre og Fremskrittspartiet mener det blir feil å skylde på Bruun-Hanssen. Det er viktig at det er orden i linjene fra Stortinget til regjeringen og Forsvarsdepartementet, anfører Høyres Michael Tetzschner.

- Forsvarsdepartementet har Forsvaret som en stor underliggende etat. Det er ikke komiteens oppgave å ytre tillit eller mistillit til forsvarssjefen, sier Tetzschner.

Tidligere i dag sa forsvarsjef Haakon Bruun-Hanssen til Dagbladet at han ikke vil kommentere innstillingen.

- Når den offentliggjøres vil jeg sette meg inn i den. Utover det forholder jeg meg til forsvarsministeren, skriver forsvarssjef Haakon Bruun Hanssen i en kommentar til Dagbladet.

Båter, lastebiler og beltevogner Dagbladet har avslørt at 12 norske marinefartøy har havnet hos private paramilitære styrker i Nigeria og Kamerun. Dagbladet har også avslørt at 30 beltevogner av typen BV206 i 2006 og 2007 ble eksportert til Sudan. Flere enn femti militære lastebiler er eksportert fra Norge til Eritrea i strid med FNs embargo, noe som førte til at selgerne ble ilagt en millionbot. I tillegg solgte Forsvaret to F-5 jagerfly til et privat selskap i Texas. Omstendighetene rundt dette salget var så mistenkelig at forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) oversendte en intern rapport om salget til Økokrim.

Kontrollkomiteen har holdt to høringer om saken og tre forsvarssjefer, fire forsvarsministre og tre utenriksministre har forklart seg for komiteen.

Statsrådslakt Det er bare komitémedlem Per Olaf Lundteigen (Sp) som vil går hardt ut mot forsvarsministeren, og i en merknad skriver han at Søreide har «opptrådt kritikkverdig».

Han viser blant annet til at forsvarsminister Søreide førte forsvarssjefen bak lyset da hun videresendte en rapport til Økokrim før forsvarssjefen hadde fått sagt sitt. Hendelsen utløste en ordkrig mellom forsvarsminister Søreide og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen før den andre høringen.

Saken gjaldt hvordan Forsvaret kunne selge to utrangerte F-5 jagerfly til Texas-milliardær Ross Perot jr. uten at de fikk dokumentasjon på hvordan milliardæren har tenkt å bruke flyene.

Lundteigen er på linje med forsvarssjefen og reagerer på at forsvarssjefen ikke fikk si sitt om salgene før Søreide sendte rapporten til Økokrim og til Stortinget.

Lundteigen vil heller ikke være med på det han oppfatter som misstillit til forsvarssjefen i de andre partiene.

TIL USA: Texas-milliardær Ross Perot jr fikk kjøpe to slike F-5 jagerfly fra Forsvaret. Departementets revisorer påpeker at Forsvaret ikke fikk dokumentasjon på hvordan flyene skal bli brukt, og forsvarsminister Søreide oversendte saken til Økokrim. Foto: Dave Chng/Airwingspotter
TIL USA: Texas-milliardær Ross Perot jr fikk kjøpe to slike F-5 jagerfly fra Forsvaret. Departementets revisorer påpeker at Forsvaret ikke fikk dokumentasjon på hvordan flyene skal bli brukt, og forsvarsminister Søreide oversendte saken til Økokrim. Foto: Dave Chng/Airwingspotter Vis mer

- Tydeligere enn dette kan det ikke sies at statsråden skal sparke forsvarssjefen. Dette er utrolig radikalt, og Arbeiderpartiet er med på det, sier Lundteigen og rister på hue.

Han mener kritikken skulle rettet seg utelukkende mot forsvarsminister Søreide.

Tynn tråd Tidligere i dag kunne Dagbladet avsløre at innstillingen inneholder knallhard kritikk av hvordan forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen har håndtert salgene.

Gunvor Eldegard mener forsvarssjefen kunne vært betydelig mer ydmyk og erkjent hvor galt det er at blant annet båtene har havnet i Nigeria.

- Det var en alvorlig forskjell på første og andre høring. Under den første høringen var forsvarssjefen enig i at dette var alvorlig. I den andre høringen forsøkte han å bagatellisere salgene og si at det bare er «noen gamle holker». Vi synes dette er veldig alvorlig, sier hun.

Hans Fredrik Grøvan (Krf) gjorde det klart allerede før dagens møte at stillingen til forsvarssjefen henger i en tynn tråd.

- Vi driver ikke med noe ansettelses- eller avsettelsespolitikk her i komiteen. Men vi fremmer ganske sterk kritikk, og så får det være opp til forsvarsminister Søreide å håndtere det videre, sier han og fortsetter:

- Å ikke erkjenne dette ansvaret er alvorlig. Dette mener vi bør følges opp av statsråden. Det er underlig om dette ikke skal får noen konsekvenser for den forsvarsledelsen som har ansvaret.