DRAPSSIKTET: Den 42-årige kvinnen fra Kristiansand er nå varetektsfengslet, siktet for to drap. Foto: Privat
DRAPSSIKTET: Den 42-årige kvinnen fra Kristiansand er nå varetektsfengslet, siktet for to drap. Foto: PrivatVis mer

Drapssaken i Kristiansand

- Minner mer om en leteaksjon enn en pågående etterforskning

Den drapssiktede kvinnens forsvarer hardt ut mot politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRISTIANSAND/OSLO (Dagbladet): Forsvareren til den 42-årige kvinnen som er siktet for å ha tatt livet av ekssamboeren sin i 2014 og faren sin i 2002, er sterkt kritisk til politiets etterforskning.

- Basert på det politiet selv har gått ut med i pressen, og ikke noe annet, så mener jeg at dette minner mer om en leteaksjon enn en pågående etterforskning, sier advokat Ole Andreas Thrana til Dagbladet.

FORSVARER: Ole Andreas Thrana, den drapssiktede kvinnens forsvarer, ankommer Kristiansand tingrett med saksdokumenter tirsdag kveld. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORSVARER: Ole Andreas Thrana, den drapssiktede kvinnens forsvarer, ankommer Kristiansand tingrett med saksdokumenter tirsdag kveld. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Han utdyper:

- Da sikter jeg helt konkret til at politiet sier at de skal intervjue 15-20 nye personer, samtidig som de oppfordrer alle som vet eller kan ha hørt noe, til å melde seg - så skal politiet vurdere om det er vesentlig. Da begynner jeg å lure på om de skal intervjue halve Kristiansand, sier han.

- Helt vanlig

Politiet har gått bredt ut og etterlyst tips etter at siktelsen ble kjent tirsdag, og sier de har fått inn nye, interessante og viktige opplysninger i saken. Flere vitner har meldt seg, og de ber folk ta kontakt hvis de sitter på opplysninger etterforskerne kan trenge å kjenne til.

Cecilie Pedersen Hille, fungerende påtaleleder ved Agder politidistrikt, lar seg ikke affisere av Thranas utfall.

- Dette er helt vanlig i en så alvorlig sak. Hvis det fins vitner som sitter med opplysninger, ønsker vi selvfølgelig å få kjennskap til disse. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier Hille til Dagbladet.

- Saken er krevende og veldig kompleks. Vi er på et stadium hvor det foreligger skjellig grunn til mistanke, og det er en omfattende etterforskning, sa hun til Dagbladet tidligere i dag.

Arvestrid

Påsken 2002 ble kvinnens da 52-årige far funnet død i badekaret hjemme i Kristiansand, og kvinnens nylige aktivitet på sosiale medier vitner om strid om arveoppgjøret, med bakgrunn i farens testamente.

- Er arveoppgjøret en sentral del av etterforskningen?

- Vi etterforsker motiv i saken. Vi har siktet kvinnen for å ha begått to drap, og nå er spørsmålet hvorfor hun har gjort det, sier Hille.

Hun opplyser at ingen andre er mistenkt i saken.

- Politiet holder muligheten åpen for det, men per nå er det ingen ting som tyder på det, sier påtalelederen.

Vil ikke bli gravd opp

Det vites ikke hvilke bevis politiet sitter på når det gjelder det angivelige drapet på faren. De mistenkte ikke noe kriminelt etter dødsfallet i 2002, og 52-åringen ble heller ikke obdusert. I går meddelte Hille til VG at det ikke blir aktuelt å grave opp liket nå 15 år seinere, siden sjansene for å finne brukbare bevis er minimale.

Politiet fattet først mistanke til kvinnen etter at hennes 67-årige ekssamboer ble funnet død i april 2014, på et nå nedlagt hotell i Kristiansand sentrum. De anmeldte selv kvinnen for å ha stjålet og brukt bankkortet hans natta han døde, men holdt mistanken og etterforskningen skjult fram til pågripelsen tirsdag denne uka.

Eksparet, som hadde to barn sammen, hadde i årevis ligget i konflikt med hverandre, og kvinnen ble i 2011 ilagt besøksforbud mot mannen, men dette ble opphevet etter drøye tre uker.

Meningene om kvinnen blant hennes bekjente er delte. Hotelleieren som sier han fant liket av ekssamboeren, sier hun ikke var snill mot 67-åringen, mens en annen bekjent beskriver henne som snill og omgjengelig, og kan ikke tenke seg at hun er skyldig i to drap.

Kvinnen ble i går varetektsfengslet for fire uker, hvorav to i full isolasjon.