- Minner om Balkan

Kosovoalbanske Sylo Taratu føler seg stemplet som kriminell av lederen i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, og tilbyr ham et kurs i menneskerettigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Politiets fremste tillitsvalgte i Norge kalte kosovoalbanere og albanere «en av de største farene» da han i gårsdagens Dagblad uttalte seg om organisert kriminalitet.

- Når Johannessen tegner et slikt trusselbilde minner det meg om det som skjedde på Balkan. Da hevdet nasjonalistene at dersom en gruppe forsvinner, har man løst alle problemer, sier kosovoalbanske Sylo Taratu.

Han jobber i Den norske Helsingforskomité, en anerkjent menneskerettighetsgruppe, og arrangerer jevnlig kurs i menneskerettigheter for ungdom i det tidligere Jugoslavia.

- Noe av det vi fokuserer på er å få ungdom til å se på hverandre som individer og ikke som en gruppe. Det kan se ut som om Johannessen hadde trengt noe slik undervisning.

- Blir utvist

Innvandrernes organisasjoner i Norge beskylder Johannessen for å stemple enkeltgrupper som kriminelle.

- Det er nesten ikke mulig å la være å reagere på dette, sier Rune Berglund Steen i Norsk Organisasjon for Asylsøkere.

- Så dere tror ikke at kosovoalbanere og albanere er overrepresentert blant kriminelle?

- Det er ikke usannsynlig at han har rett i det, men det er mange kosovoalbanere som ikke har noe med dette å gjøre. Johannessen kunne ikke klart å være mer generaliserende enn det han er her. Når politiet oppfatter en gruppe som kriminell, er det også fare for at denne gruppen blir rammet hardere enn andre, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer