- Minner om Balkan

Kosovoalbanske Sylo Taratu føler seg stemplet som kriminell av lederen i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, og tilbyr ham et kurs i menneskerettigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiets fremste tillitsvalgte i Norge kalte kosovoalbanere og albanere «en av de største farene» da han i gårsdagens Dagblad uttalte seg om organisert kriminalitet.

- Når Johannessen tegner et slikt trusselbilde minner det meg om det som skjedde på Balkan. Da hevdet nasjonalistene at dersom en gruppe forsvinner, har man løst alle problemer, sier kosovoalbanske Sylo Taratu.

Han jobber i Den norske Helsingforskomité, en anerkjent menneskerettighetsgruppe, og arrangerer jevnlig kurs i menneskerettigheter for ungdom i det tidligere Jugoslavia.

- Noe av det vi fokuserer på er å få ungdom til å se på hverandre som individer og ikke som en gruppe. Det kan se ut som om Johannessen hadde trengt noe slik undervisning.

- Blir utvist

Innvandrernes organisasjoner i Norge beskylder Johannessen for å stemple enkeltgrupper som kriminelle.

- Det er nesten ikke mulig å la være å reagere på dette, sier Rune Berglund Steen i Norsk Organisasjon for Asylsøkere.

- Så dere tror ikke at kosovoalbanere og albanere er overrepresentert blant kriminelle?

- Det er ikke usannsynlig at han har rett i det, men det er mange kosovoalbanere som ikke har noe med dette å gjøre. Johannessen kunne ikke klart å være mer generaliserende enn det han er her. Når politiet oppfatter en gruppe som kriminell, er det også fare for at denne gruppen blir rammet hardere enn andre, sier han.

Bernt Bull i Kontaktutvalget mellom innvandrere og myndigheter advarer sterkt mot å innføre en ordning der alle kriminelle utlendinger blir utvist.

- Det må aldri gå noen automatikk i dette. Når noen som har etablert seg her i landet blir utvist, er det et inngrep mot mange flere enn den som blir utvist. Jeg kjenner folk som har bodd her i 15 år og som må reise fra familien fordi de har fått en dom, sier Bull.

Vanskelig å bli norsk

Arne Johannessen hevder også at det er for lett å få norsk statsborgerskap. Sylo Taratu mener han er et eksempel på at det er helt feil.

- Jeg har bodd i Norge i ti år uten å få statsborgerskap. Grunnen er en trafikkbot jeg fikk fordi jeg ikke overholdt vikeplikten. Tilleggsstraffen jeg som utlending får er to års utsettelse på å få statsborgerskap, sier han.