«Minner om borgerkrig»

Det var ment som et forsoningsmøte. Men i Tyrkia står partene ennå langt fra hverandre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ISTANBUL (Dagbladet): I går kom visestatsminister Bulent Arinc med en beklagelse for politivolden som har kostet tre demonstranter livet. Idag var representanter for opposisjonen invitert til forsoningsmøte. Men i stedet for forsoning, står regjering og demonstranter lengre fra hverandre enn noen sinne.

Det brer om seg Representanter for opposisjonen sa etter møtet med Arinc at det «minnet om borgerkrig».

Opposisjonen krevde etter møtet at politisjefene i Istanbul, Ankara og Anatolia må sparkes. De krevde et generelt forbud mot tåregass, at alle som er fengslet i forbindelse med opptøyene må slippes fri, og at Genzi-parken ved Taksim-plassen midt i sentrum av Istanbul skal forbli grønn, og ikke bygges ut med et kjøpesenter, slik regjeringen vil.

Visestatsminister Arinc har ennå ikke gitt sine kommentarer til møtet. Det eneste som er klart er at regjeringens innrømmelser og unnskyldninger kom for sent, og at de ikke lenger er tilstrekkelige.

Trommer og fanfarer Imens strømmer mennesker til Taksim-plassen, som i seks dager har vært episenteren for demonstrasjonene mot statsminister Recep Tayyip Erdogan. Flere mektige fagforeninger startet i går en to dager lang streik. Fagforeningsmedlemmer kom masjerende til Taksim-plassen med trommer og fanfarer for å støtte demonstrantene.

Den tyrkisne nobelprisvinneren i litteratur, Orhan Pamuk, sa også igår at han støtter demonstrantene, ifølge avisa Hurriyet. Alt dette legger et ytterligere press på statsminister Erdogan, som imorgen kommer hjem fra en rundreise i Nord-Afrika.

Likner på ofrene for arabisk vår Der var han for å bli feiret som demokraten som støttet folket under Den arabiske våren. Hjemme er han imidlertid statsministeren som for mange i stadig større grad likner på de autoritære arabiske lederne som ble styrtet under Den arabiske våren.

På Taksim-plassen har folk strømmet til i hele dag. Aldri under demonstrasjonene har det vært så mange mennesker der som nå. Og mens opposisjonen mobiliserer, sitter regjeringen og lurer på hva den skal gjøre nå, etter det mislykkede forsøket på forsoning tidligere idag.