- Minner om dødsturisme

- Jeg ser likheter med gladiatorkamper i Romerriket, sier avdelingssjefen ved 330. skvadronen på Sola om basehoppingen fra Kjerag i Rogaland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sist helg var det en ny dødsulykke som følge av fallskjermhopping fra Kjerag i Lysefjorden i Rogaland. I går gikk politiet og redningsmannskaper ut mot markedsføringen av stedet, og mot kommunens tilrettelegging for flere basehoppere.

Nå går avdelingsleder Jarle Omli ved 330. skvadronen også ut mot kommunens satsning på basehopping. Omli leder helikopterpilotene som må hente skadde og døde fallskjermhoppere ut fra veggen.

- Forsand kommunes satsing på reiseliv i kominasjon med basehopinng minner om dødsturisme, sier han til Stavanger Aftenblad, og sammenligner sporten med gladiatorkamper i Romerriket.

I gjennomsnitt går ett av 700-800 basehopp galt. I sommer forventes det over 5000 hopp fra fjelmassivet innerst i Lysefjorden. Hittil har fem mennesker mistet livet på grunn av basehopping fra Kjerag.

- Vi er dessverre blitt godt kjent i Lysefjorden etter hvert. Vi vet hva vi går til, og tar ingen risiko når det gjelder egen sikkerhet. For oss kan folk gjerne hoppe fra Kjerag, men de kan ikke regne med å bli reddet, sier kapteienen i Luftforsvaret.

Ifølge Stavanger Aftenblad vurderer ikke Justisdepartementet å innføre hoppforbud fra Kjerag. Et hoppforbud er problematisk å håndtere, og en risikerer at hoppere ikke melder i fra om andre hoppere som er i nød fordi de er redde for straffereaksjoner.

<B>FRITT FALL: </B> Kjerag i Lysefjorden er et yndet sted for basehoppere. Men hittil har fem personer mistet livet etter hopp fra det stupbratte fjellet.