Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Minner om krigshisseri hvor han trekker frem Molands forfedre, Erik den Røde og vikinger

Advokat Dietrichson mener rettssaken i Kongo er bisarr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KISANGANI (Dagbladet): Mathilde Moland og misjonslederen Rune Edvardsens besøk i Kisangani ble viet mye tid i begynnelsen av fredagens ankesak mot Tjostolv Moland og Joshua French.

Retten gjennomgikk en rapport fra Mathilde Molands besøk og fastslo at Rune Edvardsen og mor Molands støtte til Bibiche Olendjeke, enka etter den avdøde sjåføren Abedi Kasongo, understøtter Tjostolv Molands tilståelse som ble underskrevet på sykehuset.

Bisarr prosess

- Store deler av dagen i dag gikk med til den forskrekkelsen som oppsto hos dommer og aktorat da de oppdaget at en mindre norsk kirke hver måned har gitt 200 dollar til enken etter den avdøde sjåføren, sier den norske advokaten Marius Dietrichson som følger rettssaken som obervatør. Dietrichson brukte sterke ord om prosessen som forgikk i rettssalen.

- Prosessen fremstår utenfra som bisarr, sier Dietrichson etter rettssaken.

- Det opptok halve dagen i dag før man gikk over til å konstatere at denne kirken er fra Norge, akkurat som de to tiltalte. Det blir da sett på som et bevis på at staten Norge nå endelig erkjenner sitt ansvar. Dette er bisart sett utenifra, sier Dietrichson til Dagbladet.

- Krigshisseri

- Jeg synes det er utrolig trist at en så fin organisasjon som DINA-stiftelsen og en så flott fyr som Rune Edvardsen skal ødelegges. De skal nå rakkes ned på for å ha hjulpet enka med 200 dollar i måneden, sier Joshua French til Dagbaldet.

Mot slutten av dagen førte Kongos statsadvokater sin prosedyre og konkluderte med at Norge burde betale alle 80 millioner kongolesere 10 dollar hver i matpenger. Tilsammen lyder kravet til de tiltalte og til staten norge for spionasje på 800 millioner dollar, eller 4,5 milliarder kroner. Noe riksadvokaten mente var et beskjedent krav.

- Statsadvokaten siste innlegg minner mer om krigshisseri hvor han trekker frem Molands forfedre, Erik den Røde og vikinger, sier Marius Dietrichson.

- Norge forholder seg ikke til krav som settes av partene mens rettsforhandlingene pågår. Norge har ikke part i saken og kan ikke ha erstatningsansvar for noe som nordmenn gjør i utlandet, sier Elisabeth Slåttum som er utenriksdepartementets utsending til Kisangani.

Dagbladet retter: I den første versjonen av denne saken ble advokat Dietrichson sitert på at "dommer og aktoratet brukte dagen til å debattere om pastoren i denne norske kirken egentlig ønsket seksuell omgang med den avdødes enke". Dette baserer seg på en misforståelse. Det ble hevdet om et kongolesisk sendebud, ikke Rune Edvardsen.

I RETTEN I DAG: Joshua French og Tjostolv Moland. Foto: Øistein Norum Monsen
I RETTEN I DAG: Joshua French og Tjostolv Moland. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media