Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Minner om kulturen hos de som purrer på parkering og strøm

Tildekking av gravsteiner skaper reaksjoner i Bergen.

IKKE POPULÆRT: På denne måten har gravferdsforvaltningen i Bergen dekket til gravsteinene for å purre på regningene. Det faller ikke i god jord hos verken ordfører Trude Drevland eller domsprost i Bergen, Jan Otto Myrseth. Foto: Thor Øyvind Jensen
IKKE POPULÆRT: På denne måten har gravferdsforvaltningen i Bergen dekket til gravsteinene for å purre på regningene. Det faller ikke i god jord hos verken ordfører Trude Drevland eller domsprost i Bergen, Jan Otto Myrseth. Foto: Thor Øyvind Jensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Thor Øyvind Jensen tok en spasertur på Møllendal kirkegård i Bergen søndag for å se til familiens gravsteder, trodde han knapt sine øyne.

Flere av gravsteinen var dekket av et svart trekk.

Gravsteinene står med dette trekket et halvt år før de blir fjernet.

- Lite fintfølende Thor Øyvind Jensen valgte å publisere bildet på Facebook, og det ble også delt av Jensens kamerat og rektor på Markedshøyskolen Campus Kristiania, Trond Blindheim.

Mange har reagert på trekkene, og fotografen selv er heller ikke nådig i sin dom over praksisen.

- Det minner om kulturen hos de som purrer på parkering og strøm, men der er stor forskjell på disse bransjene. De som har ansvaret har  manglende følelse for hva de har gjort og hva de driver med. Dette er helt feil og unødvendig, og trekkene ligner på søppelsekker. Jeg tror det er litt mer fintfølende rutiner andre steder i landet, sier Thor Øyvind Jensen, som også er statsviter ved Universitetet i Bergen.

Han mener praksisen bryter med flere tusen år gamle tradisjoner og respekt for de døde.

- Dette viser bare at selskapet er nådeløse på betaling. Respekt for graver er noe av det mennesker har hatt i titusener av år, og et flott symbol. Jeg synes disse trekkene vitner om at det er forskjell på fintfolk og annetfolk, også på gravlunden, sier han.

- Gravsteiner burde vart like mange år som man har betalt over skatteseddel. Denne praksisen er famøst. Klassesamfunnet har nådd gravlunden, sier Trond Blindheim til Dagbladet.

Ordfører kastet seg inn Ordfører i Bergen, Trude Drevland, lovet allerede på Facebook i går at hun skulle kontakte Akasia, som driver kirkegården. Akasia er en del av Bergen kirkelige fellesråd og står for gravplassforvaltningen i Bergen.

- Jeg kommer vel til å kontakte kirkelig fellesråd og gjøre dem oppmerksom på at det skaper reaksjoner, sier Trude Drevland til Dagbladet.

Hun forstår også at det skaper reaksjoner.

-Jeg trenger forklaringer på hvorfor man velger å gjøre det sånn, og det kan det være mange grunner til. Men jeg kan ikke la være å merke meg at dette verken er særlig estetisk eller etisk riktig, sier hun.

670 sorte graver
Daglig leder Ove-Christian Fredriksen i gravplassforvaltningen i Akasia, sier de har drevet med praksisen i et halvt år, og ennå ikke mottatt reaksjoner fra pårørende.

- Nei, vi har ikke mottatt reaksjoner, og vi beklager hvis folk reagerer på dette. Da må de selvfølgelig si fra til oss, sier Fredriksen.

Ifølge han er det 670 graver i Bergen med trekk på per i dag.

Gravene blir stående med trekk på i et halvt år før de blir fjernet.

- De blir stående med en liten lapp på i et halvt år, og deretter et halvt år med disse trekkene før de blir fjernet. Årsaken er at det er 15 000 graver i Bergen hvor vi ikke vet hvem etterkommerne er. Derfor varlser vi om at pårørende skal si fra om de vil betale avgift etter det har gått 20 år i urne og 25 år i kiste. Før lot vi disse varsellappene stå i et halvt år, før vi mellomlagret gravsteinene et halvt år. Da ble de destruert hvis ingen sa fra.

Denne ordninga brukes ikke ennå, og Fredriksen forteller at de fikk ideen om et trekk fra en annen gravlund.

- Det ble for dyrt med mellomlagring, dessuten ble folk redde for at gravene var borte under lagring. Nå ser de klart at det er en varsel på graven, sier Fredriksen.

GRAVSKJENDING: Rektor ved Markedshøyskolen, Trond Blindheim, har uttrykt sin frustrasjon på Facebook. Foto: Jascques Hvistendahl
GRAVSKJENDING: Rektor ved Markedshøyskolen, Trond Blindheim, har uttrykt sin frustrasjon på Facebook. Foto: Jascques Hvistendahl Vis mer