- Minner om nazistenes propaganda mot jødene

Rettspsykolog Pål Grøndahl ble overrasket da Breivik brøt ut i gråt under avspillingen av propagandavideo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Massemorderen Anders Behring Breivik brast ut i gråt i retten i dag, da aktor Svein Holden spilte av hans propagandafilm.

Rettspsykolog Pål Grøndahl, en av Norges fremste sakkyndige, sier han ble overrasket. - Alt jeg har hørt om denne mannen er at han ikke viser noen følelser, at han ikke har vist følelser noen gang. Det betyr at det har skjedd noe som ikke har skjedd før. Nå kom det følelser, knyttet til noe han selv har laget. Dette berørte ham, tydeligvis.

- Hvordan kan vi tolke at han gråt da filmen ble vist, men ikke da for eksempel tiltalen ble lest opp med navn og skadebeskrivelser? - Jeg tolker det slik at hans empatiske evner ikke er helt skrudd sammen som andres.

- Jeg synes videoen minner om nazistenes propaganda mot jødene og kommunismen. Det er de samme fascistoide begeistringene for riddere og alt som fulgte med det. Det var et enkelt, men litt usammenhengende budskap. Jeg kan ikke si at jeg ble så beveget av det. På spørsmål om hva dette kan betyr for de sakkyndige, som observerer Breivik i retten, sier Grøndahl:

- Det er klart de sakkyndige noterer når noe som dette skjer. Hva er dette for noe? Hva betyr det for vår vurdering? Terroristen var i tårer i flere minutter under filmavspillingen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer