- Minner om sex-positurer

Disse gutta er ikke så begeistret for åttemillionerskunsten.

- MORO: - Jeg håper ikke vi støter noen, vi gjør det bare for moro. De står jo bare der, sier soldaten til Dagbladet. Foto: Privat.
- MORO: - Jeg håper ikke vi støter noen, vi gjør det bare for moro. De står jo bare der, sier soldaten til Dagbladet. Foto: Privat.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NORDLYS/DAGBLADET: - Jeg håper ikke vi støter noen, vi gjør det bare for moro. De står jo bare der, sier en av soldatene til Dagbladet.

Nordlys skriver i dag om tre soldater som morer seg, med det de synes er bortkastede penger.

- Som du ser, har de blitt brukt til et mer spenstig påfunn. Vi gjorde det for moro skyld, for å gjøre litt narr av statuene. Positurene statuene står i, minner jo egentlig mest om sex-posisjoner. Jeg håper det bare er slik vi tolker det, og det ikke er meningen at det skal se slik ut, sier soldaten til Nordlys.

Han var i førstegangstjeneste på Setermoen leir fra i fjor til i år.

Skjønner ikke poenget

Soldaten forteller at verken han eller medsoldatene egentlig skjønner poenget med statuene som er satt opp rundt i militærleiren.

- Ingen vet hva de egentlig skal være for noe, eller hva de brukes til. De står jo greit der de står, men vi skulle heller sett at pengene hadde blitt benyttet annerledes, sier han.

- Det er jo pent med litt kunst, men åtte millioner på statuer er mye. Jeg tror ikke mange 18-19-åringer ville valgt slik kunst over annen velferd, legger han til.

- Liver opp leirene Forsvarsdepartementet har tidligere uttalt til NRK at kunst skal sørge for bedre trivsel i Forsvaret. Penger til eksempelvis soldatenes velferd kommer dessuten fra andre budsjetter, understreker departementet.

Oberstløytnant Geir Husby, talsmann for Hæren, sier at han nødig vil ha en mening om kunst i militærleirer. Det er opp til Forsvarsbygg og statens retningslinjer for utformingen av offentlige bygg å avgjøre, forklarer han.

 PÅFUNN:  - Som du ser, har de blitt brukt til et mer spenstig påfunn. Vi gjorde det for moro skyld, for å gjøre litt narr av statuene. Foto: Privat.
PÅFUNN: - Som du ser, har de blitt brukt til et mer spenstig påfunn. Vi gjorde det for moro skyld, for å gjøre litt narr av statuene. Foto: Privat. Vis mer

- Når det er sagt, er min personlig mening at det er positivt å ha noe som liver opp leirene litt. Ellers er det veldig tradisjonelle, kjedelige brakker som vi har hatt siden 50-tallet. Dermed tror jeg det vil være med å øke trivselen dersom omgivelsene gjøres litt mer koselige, sier Husby, til Nordlys.

- Utseende på bygg og lignende må likevel ikke gå på bekostning av funksjonaliteten vi har behov for, eller at leien blir for høy. Men akkurat når det gjelder kunsten, er ikke det et problem, fortsetter han.

Soldatene er uansett samstemte om en ting.

- Jeg skulle gjerne sett at pengene ble brukt på annet som trengs, mer enn noen kunststatuer, sier soldaten til Dagbladet.

 UNØDVENDIG:  - Det er jo pent med litt kunst, men åtte millioner på statuer er mye. Jeg tror ikke mange 18-19-åringer ville valgt slik kunst over annen velferd, legger han til. Foto: Privat.
UNØDVENDIG: - Det er jo pent med litt kunst, men åtte millioner på statuer er mye. Jeg tror ikke mange 18-19-åringer ville valgt slik kunst over annen velferd, legger han til. Foto: Privat. Vis mer