ALVORLIG SYK: Kenneth Lunde (48) sliter med alvorlig søvnapné. I tillegg har han hjerteproblemer, diabetes og angst, og sliter med overvekt. Likevel er han tildelt 24 måneder i helsekø for den enkle undersøkelsen som dramatisk kan minske pusteproblemene. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET
ALVORLIG SYK: Kenneth Lunde (48) sliter med alvorlig søvnapné. I tillegg har han hjerteproblemer, diabetes og angst, og sliter med overvekt. Likevel er han tildelt 24 måneder i helsekø for den enkle undersøkelsen som dramatisk kan minske pusteproblemene. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADETVis mer

- Minner om sykehusskandalen

Stortingspolitikere, også fra Ap, opprørte over behandlingen av alvorlig syke Kenneth (48).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Reaksjonene fra det politiske miljøet har ikke latt vente på seg etter at alvorlig syke Kenneth Lunde (48) sto fram i avisa i dag. 48-åringen fra Lyngdal, som sliter med alvorlig søvnapné i tillegg til en rekke andre lidelser, har fått tildelt 24 måneders ventetid i helsekøen før han kommer inn til en enkel, men potensielt livreddende undersøkelse hos Helse Sør-Øst.

Overlege Carsten Tjell sier til Dagbladet at han helst ville hatt Kenneth inne til undersøkelse innen én måned - til nød tre.

- Med alle tilleggsproblemene er det opplagt at han kan få varig men eller dø mens han venter i køen, sier øre-nese-hals-spesialisten.

- Helt uakseptabelt Det er ikke bare folk fra opposisjonen som er opprørt. Også Ap-stortingsvara og lege Are Helseth føler han må snakke ut etter at Kenneth sto fram.

- To år i kø er helt uakseptabelt, jeg blir veldig bekymret. Denne pasienten er blant de sykeste i sin gruppe, det er feil at han skal vente så lenge. Her må rutinene skjerpes, sier Helseth til Dagbladet.

- Hva er roten til problemet?

- Dette er et systemproblem, som vi må ta tak i - det dreier seg om at ventetida fastsettes ut fra sykehusets kapasitet og ikke den individuelle pasients behov. Og med så lange ventetider som her minner det om skandalen med Sykehuset Asker og Bærum, der de trikset med datoene, sier han.

Brev til Strøm-Erichsen Jon Jæger Gåsvatn, Frp's helsepolitiske talsmann, har skrevet brev til helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) der han ber om at hun snarest sørger for at Kenneth får behandling - ved et offentlig eller privat helseforetak i Norge eller utlandet.

- Dette går bokstavelig talt på helsa løs for pasienten, og det er åpenbart at han burde fått hjelp før, sier Gåsvatn til Dagbladet.

- Jeg reagerer på at han ser seg nødt til å gå til Dagbladet med saken. Dessverre er det eneste mulighet for mange til å nå fram, sier stortingsrepresentanten.

Som resten av høyresida i opposisjonen ivrer Frp for å inkludere private helseaktører i fritt-sykehusvalg-ordningen.

KREVER HANDLING: Frp's helsepolitiske talsmann Jon Jæger Gåsvatn har sendt helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen et brev der han oppfordrer henne til å hjelpe Kenneth straks. Foto: KNUT FALCH/SCANPIX
KREVER HANDLING: Frp's helsepolitiske talsmann Jon Jæger Gåsvatn har sendt helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen et brev der han oppfordrer henne til å hjelpe Kenneth straks. Foto: KNUT FALCH/SCANPIX Vis mer

- Det ville fått ned køen. Istedenfor opplever vi at den rødgrønne regjeringen bygger ned allerede godt fungerende private tilbud og skaper monopolliknende tilstander som ikke er et demokrati verdig, sier Gåsvatn.

- Overrasket - Jeg må innrømme jeg er overrasket over denne saken, to års ventetid er veldig spesielt. Jeg mistenker at ventetida er satt ut fra kapasitet istedenfor en helsemessig vurdering - at tida er blitt lang fordi køen er lang, sier Høyres helsepolitiske talsmann Bent Høie til Dagbladet.

- Det er også et politisk spørsmål - i dag får man ikke dekket behandling ved private sykehus med mindre ventetida overskrides. Det mener vi er for dårlig, de private aktørene må komme inn under fritt sykehusvalg, det ville hjulpet dramatisk på køen.

Også Høie trekker paralleller til skandalen ved Sykehuset Asker og Bærum.

- Her har sykehuset sikret seg ved å sette en veldig laNg frist - det minner om Asker og Bærum, der de endret fristene, sier han.

- Altfor lang tid Ragnhild Mathisen (Ap), statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, understreker at hun ikke kan kommentere Kenneths sak spesifikt.

- Men 24 måneder høres ut som altfor lang ventetid. Våre retningslinjer til helseforetakene sier at ved mistanke om alvorlig apné skal ventetida for behandling være maks 13 uker, sier hun til Dagbladet.

- Hva bør pasienten gjøre?

- Jeg sitter ikke med detaljene i saken og kan ikke kommentere det. Men han burde klage til sitt lokale Helsetilsyn, svarer Mathisen.

Hun fortsetter:

- Ventetida skal fastsettes ut fra en medisinskfaglig vurdering - og hvis vurderingen tilsier rask behandling, skal pasienten inn raskt. Det skal ikke bero på kapasitetsmessige hensyn.

- Men her ser det jo ut som det har gjort nettopp det. Hva akter regjeringen å gjøre for å bedre tilstandene?

- Vi har gitt foretakene klar beskjed om å få ned ventetida. Det må gjøres gjennom bl.a. å styrke beredskapen.

- Opposisjonen mener private foretak må inkluderes mer i ordningene.

- Men vi bruker jo allerede private foretak. Hvis et offentlig foretak finner at de ikke kan gi tilstrekkelig eller rask nok behandling, står de fritt til å henvise til andre foretak - f.eks. et privat et. Det samme gjelder ved fristbrudd. At vi ikke benytter oss private i dag, stemmer rett og slett ikke.

- MAKS 13 UKER: Statssekretær Ragnhild Mathisen i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) vedgår at 24 måneder er altfor lang ventetid. Foto. MAGNUS RIDOLA/HOD
- MAKS 13 UKER: Statssekretær Ragnhild Mathisen i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) vedgår at 24 måneder er altfor lang ventetid. Foto. MAGNUS RIDOLA/HOD Vis mer