Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump snur, sier han likevel vil møte Kim:

- Minner om «Tuppen og Lillemor»

Donald Trump snur nok en gang, og vil møte Kim Jong-un. Norsk ekspert rister på hodet, men roser Trump.

MØTE: Donald Trump uttaler seg om det fremtidige møtet med Nord-Korea. Video: CNN / foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verbale angrep har nærmest blitt dagligdags mellom Donald Trump og Kim Jong-un, og mange ble derfor ikke det minste overrasket, da USAs president til slutt gikk ut og avlyste det planlagte møtet mellom de to. 12. juni i Singapore skulle bli første gang presidenten og Nord-Koreas diktator møtes.

Onsdag truet Nord-Korea med å avlyse Trump-møtet. Presidenten ville på sin side ikke være noe dårligere, og gikk torsdag ut og sørget for at avlysninga ble et faktum.

- Dessverre, basert på det voldsomme sinnet og den åpne fiendtligheten i den siste uttalelsen din, føler jeg det er upassende at vi har dette møtet på nåværende tidspunkt. Derfor er dette brevet uttrykk for at møtet ikke vil finne sted, skrev Donald Trump i en uttalelse da han avlyste møtet.

- Ikke endret seg

Men at det svinger fort innenfor enkelte deler av internasjonal politikk for tida, er det ingen tvil om. Natt til søndag norsk tid, bare tre dager etter å ha avlyst møtet, gikk Trump ut med følgende uttalelse:

- Vi har sett oss ut på 12. juni i Singapore. Det har ikke endret seg, sa han og la til at møter mellom de to pågikk akkurat da.

Fredsforsker, professor og Sørøst-Asia-ekspert ved Institutt for fredsforskning (PRIO), Stein Tønnesson, har brukt søndags morgen til å oppdatere seg på siste nytt i utviklinga.

- Prosessen mellom USA og Nord-Korea er veldig dårlig forberedt, og må kunne betegnes som en begynnende kontakt med svært mange misforståelser underveis. I tillegg skjer alt helt motsatt av normalen. Vanligvis tar man kontakt på et lavere nivå, diskuterer, blir noenlunde enige, blir så enige om å møtes på toppnivå, venter enda litt til, før man så går ut offentlig med at et møte skal finne sted. Trump og Kim har startet i den andre enden, forklarer professoren.

- Tuppen og Lillemor

Selv er han ingen stor tilhenger at Trumps stil, hvor nærmest alt presidenten føler og tenker blir delt med offentligheten i åpne brev og på Twitter. Han mener det medfører at allmennheten får innblikk i en vakling og tvil som vanligvis holdes internt og ikke kommer ut før flere tiår etter slike prosesser man nå ser.

- For meg oppfattes det som gjennomført uprofesjonelt, og måten Kim og Trump har kommunisert på i denne saken, minner om sangen «Tuppen og Lillemor» som om igjen og om igjen krangler, og så blir venner igjen. For Trumps del fører det til at han kritiseres voldsomt på hjemmebane, men det viktigste nå, er ikke Trumps svakheter som leder, men hva det forestående møtet kan lede til, sier Tønnesson.

Han mener selv at dersom toppmøtet faktisk vil finne sted, så er det er lov å håpe på både en felleserklæring som åpner for videre forhandlinger fram mot en fredsavtale, stans i prøvesprengninger og rakett-tester, og stans i USAs militære øvelser i Nord-Koreas nærhet.

Og til tross for det som for de fleste framstår som et komplett kaos, synes Tønnesson at Trumps siste utspill forsterker bildet av at begge partene har et sterkt ønske om å møtes. Det fortjener Trump ros for, mener han.

- For første gang siden tusenårsskiftet er det mulig at Sør-Korea og USA kan gå sammen om en tilnærming til Nord-Korea, og kanskje gjøre slutt på den krigstilstanden som har hindret Nord-Korea i å bli del av Øst-Asias alminnelige velstandsutvikling. Trosser Trump haukene han har rundt seg i Det hvite hus, og spiller på lag med Sør-Koreas president Moon Jae-in, kan det faktisk bli han som åpner veien til fred i Korea, og da vil Trump fortjene all honnør, uansett hva vi ellers måtte mene om ham, sier Tønnesson, og understreker:

- Ingen har klart det før, til tross for gjentatte forsøk.

Sør-Korea er limet i kaoset

Professoren trekker også fram Sør-Koreas svært viktige rolle i kaoset som nå skjer for åpen scene. Han beskriver Trumps tidligere avlysning som et slag i ansiktet, og mener president Moon Jae-in har gjort en forbilledlig innsats for å få toppmøtet i stand.

Tønnesson understreker samtidig at Moon er helt avhengig av å ha USA med på laget for å kunne fortsette sin tilnærming til Nord-Korea.

- Vi må ikke glemme oppi det hele at den tilliten man nå ser mellom Kim og Moon, som manifesterer seg på nytt i et spontant møte i går, kan bli banebrytende. På grunn av Moon Jae-ins innsats er møtet mellom Trump og Kim igjen en mulighet. Moon har også foreslått at møtet 12. juni i Singapore skal følges opp med et trekant-møte der også han er med, sier eksperten, og legger til:

- Sør-Koreas leder er drivkraften bak hele tilnærmingsprosessen, og det er Sør-Korea som, ved å legge til rette for samtaler, kan kompensere for at USA er så dårlig forberedt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media