Audun Lysbakken slakter Frp-busstur på Oslos østkant:

- Minner om turister på safari

Nå inviterer SV-lederen politikerne hjem til Holmlia for å se hvordan de faktisk har det. Men Christian Tybring-Gjedde (Frp) mener bussturen ga et godt innblikk i byens problemer.

TURBUSS: Politikere fra Frp dro mandag kveld ut på busstur for å få et innblikk i utfordringene og ungdomskriminaliteten på Oslos østkant. Foto: Øisten Norum Monsen / Dagbladet
TURBUSS: Politikere fra Frp dro mandag kveld ut på busstur for å få et innblikk i utfordringene og ungdomskriminaliteten på Oslos østkant. Foto: Øisten Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Noen ganger sier et bilde mer enn tusen ord. Etter dette har Frp null troverdighet i debatten om Oslo sør og øst. Dette minner om turister på safari, ikke politikere som er interessert i å ordne opp og tar problemene på alvor.

Det sier Audun Lysbakken (SV) etter politikere fra Frp mandag kveld leide en buss til å kjøre dem rundt for å få et innblikk i Oslo-politiets for tida største utfordring: ungdomskriminelle.

Den drøyt én time lange turen gikk blant annet til Vestli og Stovner, hvor det har vært flere episoder med vold og skyting de siste månedene.

SV-lederen mener Frp burde valgt en helt annen framgangsmåte da de skulle ut for å se hvordan situasjonen er i bydelene.

- At et regjeringsparti har et så arrogant og virkelighetsfjernt forhold til en del av landet de styrer, er ikke til å tro. De kjenner sitt eget land så dårlig at de har behov for å dra på sightseeing med innleid turbuss, sier Lysbakken.

Inviterer til Holmlia

Partilederen mener at Frp heller burde tatt i bruk rutebuss, tog og t-bane dersom målet var å møte folk. Selv bor han på Holmlia, og tilbyr seg å sette politikerne i kontakt med lokalbefolkninga dersom de ønsker råd og meninger om hva som bør skje.

- De er velkomne på besøk når som helst, sier Lysbakken, som mener bussturen viser at det Frp er opptatt av å score billige poeng i debatten, ikke å nå fram til de menneskene som faktisk er berørt av situasjonen.

KRITISK: SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
KRITISK: SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Parallelt med at utfordringene i hovedstaden har tiltatt, har Frp gått ut og påpekt at de mener Norges innvandringspolitikk er en av hovedårsakene til utviklinga man har sett de senere årene, med en økende ungdomskriminalitet.

SV-politikeren mener partiets kritikk faller på sin egen urimelighet.

- Frp har selv sittet med justisministeren i fem år og hatt ansvaret for integrering like lenge, likevel sitter de og skylder på andre når problemene kommer. Partiet har selv kuttet kraftig i groruddalssatsingen, kuttet i budsjettene som skulle gå til fritidstilbud for ungdom, og de stemte mot flere politifolk i disse bydelene for et par uker siden. Kom dere ut av bussen, slutt med unnskyldningene og ta ansvar, slår Lysbakken fast.

SV-løsningen

Han understreker at Oslo stort sett er en trygg by, men det som har skjedd med gjengkriminaliteten i det siste er alvorlig. For å løse problemene, mener han at det på kort sikt må gis mer ressurser til politiet for å få kontroll på gjengene, og satses på exit-tiltak som gir unge i gjengmiljøet en mulighet til å komme seg ut.

På lang sikt ønsker Lysbakken mer grunnleggende tiltak som jevner ut det store klasseskillet i Oslo.

- Det må investeres mer i områdeløft og sosial utjevning. I tillegg er det viktig å vinne over gjengkriminaliteten på premissene til de som bor i bydelene. Man må ikke snakke folk ned, men stå sammen med dem. Dette er fine og trygge områder å bo i for de aller fleste, men det finnes også alvorlige problemer som man må ta tak i med dialog, ikke ovenfra og ned-holdning, sier politikeren.

- Et godt innblikk

Frps stortingspolitiker, Christian Tybring-Gjedde, var en av dem som sto i spissen for bussturen tirsdag. Han mener det er slike besøk som gjør politikere til ombud for velgerne, og at det er deres plikt og ansvar. Til Dagbladet sier han at Lysbakkens kritikk i dette tilfellet er uforståelig.

- Mener han at politikere ikke skal oppsøke stedene hvor problemene er? Hvis han vil være akademiker og sitte med papirene, så kan han få lov til det. Men vi valgte å dra ut og møtte blant annet på en som hadde fått flere av kompisene sine drept, og tre somaliske menn som er narkotikaselgere. I tillegg møtte vi politiet på stedet, som fortalte om sin hverdag, sier Frp-politikeren.

- Hvordan så dere at det var tre narkotikaselgere?

- Vi hadde en samtale med politiet på Tveita før vi dro, og ble fortalt hvordan narkotikasalget foregikk. Det fikk vi bekreftet på Stovner. Der traff vi tre ungdommer som oppførte seg slik politiet beskrev, sier Tybring-Gjedde.

- Dro for å møte folk

Det å ta i bruk buss, slik partiet valgte å gjøre denne gang, mener han er en god måte å få innsikt i bydelene på. For noen år siden tok partiet også buss, den gang for å se på narkotikasalget langs Akerselva.

- Så jeg synes dette er en god måte å få innblikk i problemene på, sier stortingspolitikeren, og fortsetter:

- Poenget er at vi skal reise sammen som en gjeng. Selv tok jeg banen til Tveita, hvis det er dét Lysbakken mener er kritisk. Vi dro ut nettopp for å møte folk. Vi kan jo ikke stoppe folk på gata i sentrum og spørre om de er fra Vestli eller Groruddalen. Man må dra dit de bor, slår Tybring-Gjedde tilbake.

Frp-løsningen

Når det gjelder hva som skal til for å løse utfordringene Oslo nå opplever, har politikeren klare tanker om hva som må til.

- Det er ingen som har klart å begrense innvandringen tilstrekkelig, og det mener jeg er noe av årsaken til problemene vi nå ser. Vi må slutte med familiegjenforening og slutte med henting av ektefelle til Norge. Det nytter heller ikke at vi politikere sitter og skylder på hverandre, mener Tybring-Gjedde.

Han har sett seg lei på argumentet om at alt går seg til over tid. Nå mener han tida for lengst er inne for å innse at innvandringen i det tempoet Norge har nå, ikke går.

- Det gir bare enorme utfordringer i Oslo, men viser også den samme utviklingen i de fleste større byer i Europa. Segregeringen og utenforskapet øker parallelt med økt ikke-vestlig innvandring, slår han fast.

På kort sikt mener Frp-politikeren at noe av løsningen vil ligge i krav om at innvandrerne som skal bo i Norges dyreste by, må være selvforsørgende før de får flytte dit. I tillegg må politiet få inndra mobiltelefonene til de unge som avtaler slåsskamper og lignende.

- På lang sikt må vi kutte ut familiegjenforening og henting av ektefelle. I stedet må ressursene brukes på en god måte, og til å hjelpe folk der de kommer fra, sier Tybring-Gjedde, som ikke utelukker flere bussturer.

- Og Lysbakken skulle gjerne fått vært med på turen vår. Hvis vi drar igjen, skal han få en invitasjon, sier stortingspolitikeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer