Minnes de døde fra München-OL

I dag holdt familiene minnestund over de 11 israelske OL-deltakerne som ble drept av palestinske terrorister i 1972.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

25 slektninger av ofrene var til stede under den timelange minnestunden. Det var også de 17 israelske deltakerne i friidretts-EM.

Lørdag kveld gråt israelerne gledestårer da Alex Averbukh sikret Israels første store friidrettstittel noensinne med gull i stav. Søndag var det tårer av et annet slag som ble felt.

- De sier at tiden leger alle sår, men disse arrene vil vare evig, sa Israels ambassadør Shimon Stein.

- Ingen av oss kan glemme bildene av El Al-flyet som lettet med Israels lag og ofrenes kister, sa han.

Seremonien ble avholdt ved et monument rett utenfor OL-stadion.

Inferno

Den palestinske terrorgruppa Svart september sto bak gisselaksjonen for snart 30 år siden. Gruppas medlemmer tok seg 3. september inn i OL-landsbyen, drepte to israelere og tok ni andre som gisler. De krevde at 200 palestinske fanger i Israel skulle løslates.

De ni gislene ble drept da tysk politi tre dager senere åpnet ild mot gisseltakerne på den militære flyplassen Fürstenfeldbruck, dit gisseltakerne hadde reist mot løfte om å få flytransport ut av Tyskland.

Også fem gisseltakere og en politimann døde i skyteinfernoet. OL fortsatte, men Israels tropp reiste hjem.

- Verden må aldri glemme det som skjedde, sa langdistanseløperen Nili Avramski, en av årets israelske EM-deltakere.

- Jeg gråt og gråt da Alex Averbukh fikk gullet sitt lørdag. Det var et fantastisk øyeblikk. Ingen kunne laget et bedre manuskript, sa hun.

Kritikk

Ankie Spitzer, enke etter OL-dommeren Andreas som var blant de drepte, sa at hun skulle ønske sikkerhetstiltakene i 1972 hadde vært like strenge som de er under årets EM.

- Den tyske redningsaksjonen var inkompetent og idiotisk. Vi er her for at vi ikke skal glemme og ikke tilgi, sa Spitzer, som også kritiserte IOK for at ofrene ikke er blitt minnet i forbindelse med senere leker.

- Vi ber bare om at de skal minnes 11 medlemmer av OL-familien som ble drept. Det har ikke noe med politikk å gjøre, sa hun.

(NTB)

TYSK POLITI</B> klarte ikke å redde gislene fra de palestinske terroristene. Hele verden fulgte dramaet som endte i tragedie.
MINNESTUND:</B> I dag mintes familiene sine kjære.