Minnes historiens største romulykke

I dag er det 20 år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 28. januar 1986 har blitt en dag amerikanerne aldri vil glemme. Da skjedde den største ulykken i romfartens historie: Romfergen «Challenger» eksploderte bare 73 sekunder etter at den tok av fra bakken. Hele mannskapet på sju personer omkom.

Om bord i romfergen var blant andre læreren Christa McAuliffe. Hun skulle bli den første sivile personen i rommet. På bakken stod elevene hennes og jublet. Foreldrene vinket fra VIP-tribunen.

- Jeg kommer aldri til å glemme de brutale nærbildene som TV-kameraene viste av foreldrene hennes, forteller Erik Tandberg, sivilingeniør tilknyttet Norsk Romsenter. Den norske romeksperten var i California da ulykken skjedde.

Var for kaldt

Etter ulykken ble det raskt satt i gang en undersøkelseskommisjon, ledet av tidligere utenriksminister William P. Rogers. Med seg på laget fikk han blant andre Neil A. Armstrong, verdens første mann på månen.

- Årsaken til ulykken var en kombinasjon av flere uheldige omstendigheter, sier Tandberg.

Drivstofftanken i høyre fastmotor eksploderte som følge av at to gummipakninger i overgangen mellom to seksjonene i motoren ikke var elastiske og fleksible nok på grunn av lav temperatur. Den 28. januar var det minus to grader i Florida, dette var minst 11 grader lavere enn ved tidligere amerikanske oppskytninger. I tillegg må uklare ansvarsforhold og organisatoriske problemer innad i NASA påta seg sin del av skylden.

- Kvelden før oppskytningen skjønte ingeniørene som hadde bygd romfergen, at temperaturen kom til å bli for lav. De prøvde å komme i kontakt med den riktige sjefen på telefon, men de nådde ikke fram til riktig person. Dessuten var det flere i NASA som ikke hørte på det de sa, fordi de ikke ønsket nok en utsettelse av «Challenger»-fergen. Det passet ikke med en forsinkelse samme dag som president Reagan skulle holde en stor tale om rikets tilstand, sier Tandberg.

EKSPLODERTE: «Challenger» eksploderte 73 sekunder etter oppskytingen. Foto: AP/NASA
EKSPLODERTE: «Challenger» eksploderte 73 sekunder etter oppskytingen. Foto: AP/NASA Vis mer

Minnes i USA

Mannskapet på sju døde trolig ikke av selve eksplosjonen, men mistet livet idet kabinen traff havoverflaten.

- Det ble funnet tegn på at de hadde brukt oksygenmaskene som løser seg ut i nødstilfeller, sier Tandberg.

«Challenger»-ulykken ble første gang mennesker mistet livet under en amerikansk romferd, men skulle ikke bli den siste. I «Columbia»-ulykken 1. februar 2003 døde også sju personer.

Klokka 11.39 i dag (17.39 norsk tid), på samme tidspunkt som romfergen «Challenger» eksploderte, vil kirkeklokken i den amerikanske byen Tallahassee begynne å ringe. Her ligger en av mange Challenger Learning Centers, som de etterlatte fra ulykken har vært med på å starte opp. Også andre steder i USA vil det være minnesmarkeringer.

Hvordan husker du «Challenger»-ulykken? Del det med oss og leserne.

Foto: NASA
Foto: NASA Vis mer
<B>MANNSKAPET:</B> F.v. Francis R. Scobee, Michael J. Smith, Judith A. Resnik, Ellison S. Onizuka, Ronald E. McNair, Gregory B. Jarvis, Christa McAuliffe.
<B>DØDE:</B> Læreren Christa McAuliffe omkom i ulykken.