Minnes ofrene

Gudstjeneste ved den norske sjømannskirka i London i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet.no) (Dagbladet.no): I kveld pågår den en gudstjeneste til ettertanke i den norske sjømannskirka på St. Olavs Square i London. Flere nordmenn har vært innom her i løpet av dagen, men det har likevel vært ganske rolig.

- Vi har hatt flere telefoner fra pårørende hjemme i Norge som er bekymret fordi de ikke har hørt fra sine. Ellers er det folk som ikke kommer seg hjem som har vært her, sier Arja Petterson ved sjømannskirka.

I kveld skal flere nordmenn overnatte her.

150 henvendelser

Ved den norske ambassaden i London er det også rolig i kveld.

- Nå er det bare vi som jobber som er her, forteller minister Knut Hauge til Dagbladet.no.

I løpet av dagen har den norske ambassaden hatt rundt 150 henvendelser fra nordmenn i London, per telefon og oppmøte. Flere har ønsket å reise hjem.

- Det er færre enn vi hadde trodd i forhold til hvor mange nordmenn som vi antar befinner seg i London, sier Hauge.

STOR PÅGANG: Kappelan Hallvar Mostøl i Sjømannskirken i London har hatt stor pågang på telefon fra nordmenn etter terrorbombene i London. Foto: Scanpix
STOR PÅGANG: Kappelan Hallvar Mostøl i Sjømannskirken i London har hatt stor pågang på telefon fra nordmenn etter terrorbombene i London. Foto: Scanpix Vis mer

Ambassaden kan ikke utelukke at nordmenn er drept eller såret under eksplosjonene, men foreløpig er det ingenting som tyder på det.

- Vi har undersøkt gjennom våre kanaler, men er ikke kjent med at nordmenn skal være savnet i London. Akkurat nå er det ingenting som tyder på at nordmenn er involvert, men vi kan likevel ikke utelukke det. Det må gå noen timer til før vi kan si noe sikkert, sier Aauge.

Stille etter stormen

I avisstativene står ettermiddagsavisa Evening Standard med tittelen «Carnage» - over 40 drepte, flere hundre skadd etter at terrorbomber traff London, side om side med morgenens aviser, som jubler over OL i London 2012. Kontrasten er enorm.

I løpet av noen få timer er jubelscenene og feststemte londonere byttet ut med bilder av sprengte busser og blodige, gråtende mennesker.

Likevel er London usedvanlig stille en torsdag kveld. På Oxford Street, som tradisjonelt er tettpakket av shoppeglade turister i juli - med salg i butikkene - er de fleste mest opptatt av å komme seg hjem og ut av sentrum. Trafikken glir lett, og drosjer og busser dominerer Oxford Street. Det er lange køer på hvert busstopp.

Vanligvis er flere tusen mennesker på vei opp og ned Oxford street en ettermiddag med langåpne butikker, men i dag er bare noen hundre mennesker i Londons største handlegate. Alle ser ut som det eneste de vil er å komme seg hjem eller bort.

- Du er heldig, akkurat dit du skal er det ikke stengt. Men i den andre enden av gata er det avstengt, sier drosjesjåføren som kjører meg fra Paddington Station inn til hotellet i sentrum.

Ekspresstoget fra Heathrow til Paddington er det eneste som går, og hver enkelt passasjer blir bedt om å identifisere bagasjen ombord på toget. På Paddington Station venter politi med bombehunder.

Den halvkilometerlange taxikøen utenfor Paddington går bemerkelsesverdig fort, og tyder på at britene tross alt har systemer som virker når byen rammes. Undergunnen, som daglig tar flere millioner mennesker inn og ut av byen står stille, og det ser ut som mange har fulgt rådet om å holde seg unna byen.

- Er det ikke forferdelig, sier en ung brite i køa på nærbutikken, med hodet ned i Evening Standard.

Selv om de fleste briter er klar over at London lenge har vært et utsatt terrormål, var neppe noen forberedt på det som skjedde i morges.


Fire bomber

Den første bomba gikk av klokka 8.51 på undergrunnen mellom Aldgate og Liverpool Street Station. 25 minutter seinere smalt det igjen på undergrunnen i London, denne gangen på Piccadilly Line mellom Russel Square og Kings Cross. 20 minutter seinere eksploderte det på nytt på undergrunnen, like etter at den forlot Edgeware Road station.

Like etter smalt det på en buss som var full av mennesker evakuert fra undergrunnen. Evening Standard skriver at politiet etterforsker om bombemannen selv kan ha blitt evakuert fra t-banen, og derfor valgte å utløse bomba på bussen i stedet.

Ambulanse-kilder opplyste i ettermiddag at 23 personer er drept på Kings Cross, ni på Edgeware Road og sju på Aldgate. Andre kilder har andre tall - ennå vet ingen sikkert hvor mange som har mistet livet.

Minst ti mennesker skal ha mistet livet på bussen som eksploderte like ved Tavistock Square. Utrolig nok kunne sjåføren forlate bussen uskadd.

Døde kropper

- Det var deler av kropper i veien, og blod overalt, forteller doktor Laurence Buckman til Evening Standard.

Han var på vei til jobb - til fots - da han kom forbi ulykkesstedet. Han forteller at minst ti personer var døde.

- På bussen var det rundt ti døde kropper. Sjåføren kom seg ut. Jeg snakket til ham, og han virket ok, men rystet, sier Buckman.

Ayobami Bello var bare 30 meter unna bussen da den eksploderte.

- Det var forferdelig. Bussen ble sprengt i filler. Det var så mange kropper på gulvet. Bakparten var fullstendig borte, og en død kropp hang ut derfra. På gata lå det flere døde mennesker, forteller han til Evening Standard.

Andre satt igjen i bussetene, men manglet ben og armer.

Flere områder i London er fortsatt stengt, og det meldes om lange køer på motorveiene. Flere busser er i trafikk igjen, mens t-banen står fortsatt. Det meldes at enkelte ruter kan komme til å gå igjen i løpet av kvelden.

Flere skoleelever ble evakuert etter bombeeksplosjonene i London i dag, og mange barn har fått beskjed om at skolen er stengt også i morgen. Andre vet ikke hva de våkner til i London i morgen.