Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Minnesmerker over norske Holocaust-ofre forsvunnet

Flere snublesteiner, minnesmerker over norske jøder som ble deportert under andre verdenskrig, er borte etter veiarbeid i Oslo.

VEIARBEID: Etter veiarbeid i Oslo har flere snublesteiner, altså minnesmerker over norske jøder som ble deportert under andre verdenskrig, forsvunnet.
VEIARBEID: Etter veiarbeid i Oslo har flere snublesteiner, altså minnesmerker over norske jøder som ble deportert under andre verdenskrig, forsvunnet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To av steinene kom til rette før helgen, men seks er fremdeles borte, opplyser museumsdirektør Torill Torp-Holte i Jødisk Museum til NRK.

- Hvis en byggearbeider ser en stein med kobberplakett påskrevet ord som «deportert» og «Auschwitz» bør man skjønne at dette er viktig, at det har noe med krigen å gjøre, og at man ikke bare kaster den i en konteiner, sier Torp-Holte.

Bymiljøetaten, som er ansvarlig for at minnesteinene blir satt tilbake etter utført veiarbeid, innrømmer at rutinene deres ikke har vært gode nok, og lover å endre dem i samarbeid med Jødisk Museum.

- Endringen går på varsling, samt detaljering av hvordan steinene skal settes tilbake, forteller Joakim Hjertum, seksjonssjef for veiforvaltning i Bymiljøetaten.

Snublesteinene er brosteiner som ligger i bakken utenfor steder hvor deporterte norske jøder bodde eller arbeidet før de ble ført ut av landet.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!