Klima

Minnesmerket for død isbre: - Bare dere vet om vi klarte det

Okjökull er den første av Islands isbreer som har gått tapt som følge av klimaforandringer, ifølge forskere. Nå advarer de om at den langt ifra blir den siste av isbreene som dør.

ERKLÆRT DØD: På satelittbildet til venstre fra september 1986 er den tidligere kjempen Okjökull allerede i ferd med å minke. På bildet til høyre, fra august 2019, er det bare en liten flekk igjen av den tidligere kjempen. Foto: NASA Earth Observatory
ERKLÆRT DØD: På satelittbildet til venstre fra september 1986 er den tidligere kjempen Okjökull allerede i ferd med å minke. På bildet til høyre, fra august 2019, er det bare en liten flekk igjen av den tidligere kjempen. Foto: NASA Earth Observatory Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den 18. august skal forskere samles for en minnestund på toppen av vulkanen Ok på Island, melder NASA Earth Observatory.

Den avdøde de skal minnes er Okjökull - en tidligere ikonisk isbre som smeltet vekk i løpet av det 20. århundre og i 2014 offisielt ble erklært død.

- Minnesmerket er det første i hele verden som settes opp til ære for en isbre som har gått tapt etter klimaforandringer, uttaler Cymene Howe, en forsker på antropologi ved Rice University i Texas, USA, overfor The Guardian.

Hun understreker at minnemarkeringen om noen dager burde rette oppmerksomhet mot det som verden nå har mistet, og det som vi kan komme til å miste for godt hvis smeltingen av isbreene fortsetter i samme tempo.

Bare bruddstykker igjen

Ved hjelp av satellittbilder er det enkelt å se hvordan Okjökull har gått fra å være en ikonisk kjempe til å være det bruddstykket av en isflekk vi ser i dag.

Et geologisk kart fra 1901 viser at isbreen den gang skal ha strukket seg over et område på rundt 38 kvadratkilometer.

I 1978 viser bilder at isbreen hadde krympet inn til å være på knappe tre kvadratkilometer - og på satellittbilder fra 1986 framstår ikke Okjökull som stort mer enn en hvit flekk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer