Boston, USA

Minnesmerket slaktes: - Respektløst

Et nytt minnesmerke, designet for å hedre Martin Luther King Jr. og hans kone, skaper reaksjoner på sosiale medier.

DELT: En statue som hedrer Martin Luther King Jr. og hans kone, Coretta Scott King, ble avduket i Boston 13. januar. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert

En bronseskulptur som viser fire sammenflettede armer ble fredag avduket i den amerikanske byen Boston. Monumentet skal hedre Martin Luther King Jr. og hans kone Coretta Scott King.

Det over seks meter høye verket, til en pris av 10 millioner dollar, er et av landets største minnesmerker dedikert til raselikhet, designet av Hank William Thomas og MASS design group.

10 millioner dollar tilsvarer rett under 100 millioner norske kroner.

Penisslakt

Skulpturen er inspirert av et bilde av ekteparet som omfavner hverandre da King Jr. fikk vite at han vant Nobels fredspris i 1964, og har fått navnet «The Embrace».

Store folkemengder møtte opp i Boston Common, USAs eldste offentlige park, da kunstverket så dagens lys før helga, blant andre flere av Kings familiemedlemmer.

SLAKTES: Flere reagerer på at statuen minner om peniser og har blitt seksualisert. Foto: Steven Senne / AP / NTB
SLAKTES: Flere reagerer på at statuen minner om peniser og har blitt seksualisert. Foto: Steven Senne / AP / NTB Vis mer

Monumentet, som bare viser armene til ekteparet uten hoder eller kropper, får imidlertid svært blandede reaksjoner, skriver Daily Mail. Flere reagerer på at kunstneren ikke har valgt å ta med ekteparets hoder.

På Twitter beskrives statuen som forferdelig og stygg, og folk spør seg hvordan det kunne ha kostet så mye penger og tatt så lang tid å få «et slikt resultat» på plass.

«Det originale bildet det er inspirert av er vakkert og perfekt. Hvorfor ikke bare hedre det med en kopi i stedet for denne forferdelige, merkelige, rart seksualiserte, bronseklatten?», skriver noen på Twitter.

Flere reagerer på at de mener kunstverket minner om hender som omfavner en penis.

«Å lage en gigantisk bronsepenisstatue for å hedre ærverdige Martin Luther King Jr. er både rasistisk og ekstremt respektløst», skriver en annen.

«Hva i alle dager tenkte de med dette?», skriver en annen.

Det er derimot flere som hyller det seks meter høye kunstverket. Tilhengerne mener blant annet at kunst skal vekke følelser og engasjement, noe nettopp denne statuen gjør.

«En vakker tolkning av deres kjærlighet», skrives det.

- Endre byens perspektiv

Martin Luther King Jr. og kona møttes for første gang i Boston på begynnelsen av 1950-tallet.

- De elsket begge denne byen, sa sønnen deres, Martin Luther King III, under avdukingen av monumentet.

- Faktisk var Boston stedet hvor de smidde et partnerskap som ville forandre Amerika og som ble et kraftig bidrag til svartes frihetskamp. Det er det jeg ser i dette vakre monumentet, sa sønnen videre.

HEDRET: Både King Jrs sønn Martin Luther King III og barnebarn Yolanda Renee King var til stede under avdukingen av minnesmerket. Foto: Shutterstock / NTB
HEDRET: Både King Jrs sønn Martin Luther King III og barnebarn Yolanda Renee King var til stede under avdukingen av minnesmerket. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer

Imari Paris Jeffries, administrerende direktør for Embrace Boston, understreket fredag viktigheten av plasseringen av det nye kunstverket.

Boston Common ligger midt i byen og er et høyt trafikkert område som millioner av mennesker går gjennom årlig.

- Jeg tror Boston har et rykte om å være en by av helter og avskaffelsesforkjempere, sier han og trekker fram navn som William Edward Burghardt Du Bois og Frederick Douglass.

- Samtidig har byen et rykte om å ikke være vennlig, og i noen tilfeller rasistisk, sier han videre, ifølge Daily Mail.

Jeffries sier intensjonen bak plasseringen er å endre byens perspektiv.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer