Minnestund for de drepte jentene i Mortensrud kirke

Røde roser og hvite liljer på en stein markerer sorgen over to småjenter, en nyfødt lillesøster, moren deres og faren. Politiet tror han drepte alle fire og seg selv.

Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Røde roser og hvite liljer på en stein markerer sorgen over to småjenter, en nyfødt lillesøster, moren deres og faren. Politiet tror han drepte alle fire og seg selv.

Noen nærmere opplysninger om hvorfor og hvordan drapene på Mortensrud onsdag skjedde, kunne ikke politiinspektør Hanne Kristin Rohde ved volds- og sedelighetsseksjonen ved Oslo politidistrikt gi torsdag kveld.

Politiet gjennomførte torsdag avhør av naboer og bekjente av de avdøde.

— Vi venter på den foreløpige obduksjonsrapporten og kan ikke si noe før rettsmedisinerne kommer med sine svar, sier hun til NTB.

— Høyst sannsynlig vil vi aldri få vite med sikkerhet hva som skjedde og hvorfor. Men vi håper og tror at rettsmedisinernes arbeid kan hjelpe oss godt på vei med å danne oss et bilde. Det vil også være av betydning for pårørende, sier Rohde.

Sterkt inntrykk Drapene har gjort et sterkt inntrykk på naboene på Mortensrud.

Ved den blomstersmykkede steinen har noen også forsøkt å tenne lys, men den sure høstvinden har blåst dem ut. Flere naboer har truffet hverandre utenfor lavblokken der familien bodde. Nå står leiligheten tom. Så langt fins det ikke noe svar på hvorfor.

— Han var snill og grei, vi snakket ofte sammen, vi var begge kurdere, forteller en mann i den nærmeste blokken. Han og kona rister på hodet, barna deres lekte ofte sammen, nå er jentene på sju og ni år borte.

Rohde sier at saken er en voldsom belastning for familien. Den avdøde kvinnen, som var fra Marokko, fikk oppholdstillatelse i Norge så sent som i august i år. Mannen som opprinnelig er fra Iran, kom til Norge i 1991 og ble norsk statsborger i 1999. Alle de tre barna var norske statsborgere.

Tøff skoledag Også for elever og lærere ved Stenbråten skole preget den grusomme nyheten torsdag. Fungerende rektor Eva-Ma Marman ved skolen på Mortensrud sier at tragedien som har rammet, er ufattelig.

— Jeg vil bare være her sammen med elevene mine, sier hun til NTB.

De to søstrene som ikke kom på skolen torsdag, ble funnet døde i Gjersjøen, hvor også liket av faren ble hentet opp. Lillesøsteren på bare to uker og moren ble funnet i leiligheten. Elevene har fått vite at alle fem er døde.

— Det viktigste for meg i dag har vært å ta vare på elevene og møte dem på riktig måte, sier Marman.

Ærlige svar Torsdag morgen samlet Marman alle lærerne til et møte for å forberede dem på hvordan de skulle snakke med elevene.

I løpet av formiddagen fikk de to klassetrinnene som har mistet hver sin jente besøk av et kriseteam. Teamet fortalte, så ærlig som mulig, om hva som hadde skjedd. Deretter var de åpne for spørsmål fra elevene.

— Elevene opplever dette på svært forskjellige måter, sier Marman.

Etter skoletid var det samtaler med lærerne.

— De må jo også takle dette, sier rektor.

Åpen kirke Mortensrud kirke åpnet torsdag ettermiddag sine dører for naboer og kjente som sørger over familien som er revet bort.

— Det var ingen forkynnelse eller liturgi, men et stille rom hvor mennesker kunne komme, tenne lys eller snakke med noen.
Foruten to prester, var også to helsesøstre, barnevernets familieteam og noen politifolk til stede.

— Det er mange her som kjenner at dette berører veldig tungt, sier prest Trond Løberg til NTB.

(NTB)