Minnestund for Trond Petter i Afghanistan i dag

Samtidig ber afghansk politi om etterforskningshjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet.no): I dag ble det holdt en minnestund for drepte Trond Petter Kolset i den norske leiren Camp Nidaros i Mazar-e Sharif i Afghanistan.

De som ønsket det kunne de norske medsoldatene gi en siste hilsen og skrive seg inn i en kondolanseprotokoll for å minnes den falne soldaten.

- Det er gjennomført en minnestund i dag. Den tragiske hendelsen har satt en stopper for deler av vårt arbeid i dag, sier presseoffiser Oberstløytnant Vegard Finberg ved Fellesoperativt hovedkvarter til Dagbladet.no.

Protokollen vil bli overlevert til familien til Kolset når båren med ham kommer til Norge tirsdag.

Sender bistand
Samtidig pågår etterforskningen av drapet. Afghansk politi har bedt det norske forsvaret om hjelp i etterforskningen etter drapet på Trond Petter Kolset (30) i går.

- De har ytret et ønske om å få styrket ekspertisen der nede. Det blir trolig sendt ned minst en person fra det norske militærpolitiet som kan bistå i etterforskningen, sier Finberg.

MINNESEREMONI:
Det ble lørdag avholdt en minneseremoni i den norske leiren for Trond Petter Kolset som omkom i et bombeattentat  fredag morgen. 
Foto: Forsvaret/SCANPIX
MINNESEREMONI: Det ble lørdag avholdt en minneseremoni i den norske leiren for Trond Petter Kolset som omkom i et bombeattentat fredag morgen. Foto: Forsvaret/SCANPIX Vis mer

Så langt er det bedt om generell ekspertise, men det er mulig det er en sprengstoffekspert som vil bli sendt ned til åstedet.

- Bistanden er for å få en så grundig og best mulig etterforskning av det som har skjedd, sier Finberg.

Båren hjem tirsdag
Kolset ble drept av en selvmordsbomber på en ringvei fra leiren i Mazar-e Sharif og den norske leiren i Meymaneh i Afghanistan i 07-30-tida i går norsk tid. Kolset ble raskt sendt på sykehus med helikopter, men livet sto ikke til å redde. Han ble erklært død cirka klokka 10.00.

Nå er det klart at båren til etterretningoffiseren lander i Norge tirsdag ettermiddag.

- Den kommer tidligst til Norge tirsdag ettermiddag. Prosedyren i slike tilfeller er at et militært fly frakter båren det siste stykke, hvor gardister følger båren til hangaren der det vil være en minneseremoni, sier Finberg.

På den lukkede seremonien vil det delta medsoldater, pårørende, representanter fra Forsvaret og andre spesielt inviterte.

ÆRESVAKT: To soldater står til enhver tid vakt utenfor det tyske feltsykehuset i Mazar-e-Sharif der kisten til Trond Petter Kolset befinner seg. Foto: Forsvaret
ÆRESVAKT: To soldater står til enhver tid vakt utenfor det tyske feltsykehuset i Mazar-e-Sharif der kisten til Trond Petter Kolset befinner seg. Foto: Forsvaret Vis mer

Detaljene om hvordan frakten av båren vil skje fra Afghanistan er ikke fullstendig avklart ennå.

Forberedte familien
I Kolsets hjemby, Steinkjer, har det vært åpen kirke i dag.

Kolset beskrives som en svært engasjert mann som var glad i jobben sin. Han har tjenestegjort i Afghanistan ved flere anledninger de siste årene.

- Han orienterte familien grundig om jobben han gjorde i Afghanistan. Han forberedte familien også om risikoen og at slike ting kunne skje. Så familien kjente godt hva han var med på. Samtidig, det blir et sjokk for familien uansett hvor forberedt man er på en slik hendelse, sa prestevikar og familiens talsperson Ann Kristin Avdem Omberg i Nord-Innherad prosti til Dagbladet.no tidligere i dag.

DREPT: Trond Petter Kolset (30). Foto: Forsvaret
DREPT: Trond Petter Kolset (30). Foto: Forsvaret Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer