Minnestund i Oslo domkirke

- Den 11. septembers helter var menn og kvinner som ga alt for å redde noen. Vi hedrer dem med å fortsette der de måtte gi tapt, sa biskop Gunnar Stålsett i sin tale under minnemarkeringen i Oslo domkirke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På ettårsdagen for terrorangrepene i USA, talte Oslo-biskopen om at den skjebnesvangre septemberdagen i fjor, kan gi grobunn for en ny start.

- Den beste måten vi kan hedre deres minne som døde i angrepet på USA for ett år siden, og alle andre uskyldige ofre for terror og nød, er å la 11. september bli dagen for en ny begynnelse. La oss ta dagen tilbake og skape en ny historie, sa Stålsett.

Stålsett talte om sorgen, frykten, angsten, utryggheten og fortvilelsen etter terrorangrepene i fjor, men minnet om at det også er mange andre datoer å huske.

- Dagen samler og splitter. Ingen med moralsk dømmekraft i behold kan forsvare det som skjedde. Men nettopp sann humanisme tvinger oss til å minnes mer enn én dato, mer enn ett folk. For vi er ikke historieløse. Den smerte som urett og vold har skapt - og daglig skaper - på andre dager i andre land hører hjemme i vårt minne om 11. september, mente biskopen.

Han minnet om landet som etter 11.9 i fjor ble utsatt for USAs bombing i kampen mot terrorisme.

- Ingen vet - og ingen bryr seg om - hvor mange uskyldige afghanere som har mistet livet bare i den siste mannsalder. Og ennå er ikke lidelsens beger fullt, sa Stålsett.

Han påpekte at religiøs og politisk fanatisme er dødelig.

- Den må bekjempes med ånd og sannhet.

I sin tale manet biskopen til å arbeide for fred og «løslate dem som med urett er lenket».

- Ground Zero kan i all sin gru bli det punkt hvor vi tvinges til å vende om. Det er menneskeåndens ildprøve. Vi skal tenne en annen flamme - for rett og rettferd. Da kan ondskapens dyp bli et nådens nullpunkt hvor vi opplever at Gud kommer oss til redning i vår avmakt, sa biskop Gunnar Stålsett i sin minnetale i Oslo domkirke.

(NTB)

<B>BISKOP:</B> Gunnar Stålsett
<B>FORSVARSMINISTER: Kristin Krohn Devold
<B>SANGER: Jan Werner Danielsen