Minnestunden blir preget av frykt

EIDE (Dagbladet): Anooshes naboer er redde. De vet ikke om de tør ta med barna sine til minnestunden i Eide kirke i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Folk frykter hva som kan skje, forteller to kvinner som kjente Anooshe godt.

Innerst inne tror de det vil gå fredelig. Men etter det opprivende drapet på nabokvinnen, er det ikke lett å vite hva en skal mene.

- Vi håper folk møter opp for å markere at vi ikke vil ha det slik i nærmiljøet vårt, sier soknepresten i Eide, Kari Synnøve Gaustadnes Hoel.

Et stort savn

I går var Kari Prest som alle kaller henne, på besøk i nabolaget der Anooshe bodde. Soknepresten skal lede minnestunden som ikke blir etter norsk, kristen alterbok.

Mange i Eide kjente den afghanske kvinnen og sønnene hennes. Kommunen hadde informert naboene om familiens spesielle livssituasjon og truslene fra ektemannen.

- Vi lærte Anooshe å kjenne som et varmt, omtenksomt, ærlig og imøtekommende menneske, forteller de to nabokvinnene som begge er i 30-årsalderen.

Delte sorg og glede

Både deres og Anooshes barn gikk inn og ut av husene. De voksne gikk på kaffebesøk og hadde mye hygge sammen. De fikk også dele sorger og høre om Anooshes tragiske liv.

- Det var opprivende å høre henne fortelle om hvordan hun ble tvangsgiftet som 13-åring. Hvordan familien ble truet på livet hvis ikke ekteskapet ble gjennomført. Vi så videoopptak fra bryllupet, der hun var ulykkelig og trist.

Til avisene har kvinnene sendt innlegg og minneord om nabokvinnen fra Afghanistan.

«Du hadde mange planer, men frykten hindret deg. Du var redd en mann som gjorde ditt og dine barns liv til en evig kamp for å oppnå en liten flik av lykke. Din engstelse gjaldt ikke bare deg. Du var hele tiden bekymret for dine foreldre og søsken. Får de fred når du er borte?» skriver de i et av minneordene.

De er bekymret for hennes barns framtid: - Hvordan går det med dem? Våre tanker går til alle som er berørt av dette. Vi håper Anooshes historie kan gi oss muligheter til å gjøre noe for å bedre situasjonen til mange kvinner - også norske - som opplever noe liknende, forteller Anooshes to sørgende naboer i Eide.