Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Minnet de norske tsunamiofrene

Erik Solheim var i dag tilbake på stranda hvor flest nordmenn mistet livet under tsunamien for fem år siden.

TILBAKE FEM ÅR ETTER: På denne stranda mistet flest nordmenn livet til tsunamien i 2004. Erik Solheim la i dag ned blomster i vannet ved Prakarang-stranden, til minne om de 84 nordmennene som mistet livet andre juledag 2004.Foto: Sigurd Fandango
TILBAKE FEM ÅR ETTER: På denne stranda mistet flest nordmenn livet til tsunamien i 2004. Erik Solheim la i dag ned blomster i vannet ved Prakarang-stranden, til minne om de 84 nordmennene som mistet livet andre juledag 2004.Foto: Sigurd Fandango Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det var her, på denne stranden, at aller flest nordmenn mistet livet da tsunamien feide inn over Prakorang-stranda i Khao Lak, i Thailand, andre juledag for fem år siden.

- Den situasjonen er ekstremt lett sette seg inn i. En småbarnsfamilie som ved en tilfeldighet velger seg Thailand istedenfor Kanariøyene på ferie, og plutselig får de sine liv og fremtid ødelagt av naturkreftene.

-Det viser bare hvor sårbart og tilfeldig livet er, sier miljø- og utviklingsminster sier Erik Solheim til Dagbladet.

Viktig markering
I dag var Solheim tilbake på stranda for å hedre minnene etter de 84 nordmennene som omkom da tsunamibølgen slo inn over Sør-Asia jula for fem år siden.

Ved Prakorang-stranda mistet 51 nordmenn livet. 38 av dem bodde på hotellet Blue Village i Khao Lak.

I dag har hotellet fått nytt utseende og endret navn til Apsaras. På stranda slapper turisteriene og bader slik de alltid har gjort. Det er spor etter at denne idyllstranden var ett verst rammede områdene etter kjempebølgen.

- Det er jo en kjempekontrast at denne ufattelig vakre stranda, et eldorado for barnefamilier, kunne bli til det marerittet, sier Solheim til Dagbladet.

I det asurblå havet legger Solheim ned en bukett med hvite roser:
- Det er viktig å markere og vise respekt for de døde, sier Solheim.

Må ikke glemme
- Mitt sterkeste minne er historien om en mann som bare skulle gå en tur på markedet. Han overlevde, men mistet kona og alle barna i tsunamien fordi de valgte å bli hjemme. Det viser hvor ufattelig tilfeldig slike hendelser er, forklarer han.

- Jeg tenker at mennesket er så lite, og her ser vi at naturkreftene kan være så store, sier Solheim.

- Vi må ikke glemme. Men livet må også gå videre.

I alt var det over 300 000 mennesker mistet livet i tsunamien.

Imponert over oppbyggingen
Solheim avsluttet i dag sin tur til Thailand og Indonesia, hvor han denne uken har tatt i nærmere øyesyn hvordan gjennombyggingen av landene har gått fem år etter tsunamien. Norge bidro i alt med over 1,1 milliard i tsunamibistand til de rammede landene.
Solheim var spesielt imponert over hvordan gjennombyggingen har foregått i både Thailand og Indonesia.

MINNESMERKE:Båten i bakgrunnen drepte over hundre mennesker da den ble feid inn på land i Khao Lak-området i Thailand. I dag er den en av de få synlige tegnene til at det har vært en naturkatastrofe i området. Foto: Sigurd Fandango
MINNESMERKE:Båten i bakgrunnen drepte over hundre mennesker da den ble feid inn på land i Khao Lak-området i Thailand. I dag er den en av de få synlige tegnene til at det har vært en naturkatastrofe i området. Foto: Sigurd Fandango Vis mer

Solheim mener bistanden har blitt brukt på en god måte:

- Hovedinntrykket mitt er at det har gått bra. Ingen kan se at det har vært en naturkatastrofe. Hadde man kommet hit uten å vite det, kunne man aldri ant hva som skjedde her for fem år siden, forklarer Solheim.

- Det viktigste har vært forebygging og bedre, og mer presise varslingssystemer, sier Solheim.

Støtter varslingsprosjekt
I dag i Thailand har man fått bedre varslingssystemer, tydelige markerte rømningsveier på alle strender, og et par ganger i året holdes det tsunamiøvelser for at lokalbefolkningen skal være forberedt hvis en lignende katastrofe skulle ramme landet.

I Thailand har Norge igjennom ambassaden og Utenriksdepartementet fortsatt et tett samarbeid med thailandske myndigheter:

- Vi er med i et samarbeid om Asian Desaster Prepareness Center (ADPC), for å forebygge og forberede befolkningen på katastrofer, forklarer Norges ambassadør i Thailand, Mette Brattested til Dagbladet.

- Med dagens varslingssystem er situasjonen en helt annen enn for fem år siden, forklarer hun.

Viktig samarbeid
Solheim legger vekt på at et samarbeid med thailandske myndigheter er viktig, og vil bli stadig viktigere i fremtiden:

- Det er viktig for Norge å støtte opp om god varsling i Thailand, både fordi det er mange nordmenn som reiser på ferie hit, men også fordi flere og flere faktisk velger å slå seg ned her, sier Solheim til Dagbladet.

Dagbladets journalist er på reise i de tsunamirammede områdene med støtte fra Utenriksdepartementet.

REDDET NORDMENN: Sykehuset Takuapa Hospital tok i mot mange nordmenn under tsunamien. Denne ambulansen ble knust av bølgene. I 2005 gav Norge en ny sykebil til sykehuset. Foto: Sigurd Fandango
REDDET NORDMENN: Sykehuset Takuapa Hospital tok i mot mange nordmenn under tsunamien. Denne ambulansen ble knust av bølgene. I 2005 gav Norge en ny sykebil til sykehuset. Foto: Sigurd Fandango Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media